Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nel den Hollander

Kareltje de Stoute, druk 1, 55 blz.
prijs gebonden f 1,55; jongensboek, leeftijd 7-10 jaar.
Inhoud: Kareltje en zijn vriend gaan spijbelen van school, maar zij worden ontdekt door hun gepensioneerde schooljuffrouw. De juffrouw vertelt dit aan de ouders. Kareltje zijn vader is arts en heeft nog bij de juffrouw op school gezeten. Juffrouw Groen weet nog dat vader ook wel gespijbeld heeft. Kareltje en zijn vriend Wim van Dam mogen hun verzuimde lessen inhalen bij juffrouw Groen. Uit dank ontvangt ze een grote bos bloemen van Karel en Kareltje de Stoute. Dit is van vader en zoon.
Conclusie: Godsdienstig boekje. Godsdienstig enigszins, daar in verband met het spijbelen gewezen wordt op het 5e gebod.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Kareltje de Stoute, druk 2, 55 blz.
prijs gebonden f 1,95; jongensboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: De gepensioneerde juffrouw Groen gaat op een mooie lentedag naar de Bergse Plassen. Wim van Dam en Karel Prins spijbelen en ontmoeten hun oude juf op een terrasje. Ze krijgen wel een ijsje, maar moeten thuis bij mej. Groen strafwerk komen maken. Karels vader, die ook eens bij juffrouw Groen op school zat, ontdekt, dat zijn zoon dezelfde ondeugende jongen is, die hij vroeger zelf was.
Conclusie: Aardig verhaal, goede stijl, maar hier en daar ten onrechte wat grote-mensen-grapjes. Opvoedkundig heel goed. Godsdienstig wat zwak. Woorden als adrem, smeris, quitte, knock out vragen wel om een verklaring.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.