Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Karin de zeehond, druk 1, 54 blz.
prijs f 2,- gebonden, geillustreerd; meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Annetje vindt op het strand een zeehond. Zij neemt het jonge, hulpeloze dier mee naar huis. Vader maakt een betonnen bassin voor het dier. Het meisje zorgt zo goed voor het dier, dat het niet meer bij haar vandaan wil. De moeilijkheden, die dit geeft, worden alle opgelost. Gebruik van: Heer.
Conclusie: Een fijn boekje, geschreven op het thema dierenliefde. Godsdienstige strekking zwak, religieus element alleen even op de laatste bladzijden. Paedagogische wel verantwoord.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Karin de zeehond, druk 1, 54 blz.
KARIN DE ZEEHOND door K. Norel (m. 8-10 jr) 56 blz. f 2,-.
Een goed verteld verhaal, maar met een "boodschap", die ons toch wat vraagtekens deed zetten. Annetje vindt aan het strand een jong zeehondje, neemt het mee naar huis, verzorgt het diertje trouw - eerst in de tobbe en later in een Bassin, dat vader gemaakt heeft. Het meisje wordt ziek en in haar angstdromen ijlt over het verhaal dat de juffrouw haar op de zondagsschool verteld heeft. Namelijk de woorden van de Here Jezus (het oordeel van de Zoon des mensen) in Matth. 25:3146. Annette is bang dat het oordeel van de Here Jezus ook haar zal treffen, omdat zij nooit 'iemand te eten gegeven heeft, die hongerig was" enz. Maar dan troost moeder: "jij hebt Karin, de zeehond toch gered? Dsar heb je toch trouw voor gezorgd? En zegt de Here niet: Voorwaar lk zeg u: in zoverre gij dit aan een van deze minsten gedaan hebt, hebt gij het ook aan Mij gedaan?"
We zullen de laatsten zijn om niet te beamen dat de Here ook wil dat wij de dieren hetpen en beschermen. Maar in Matth. 25:45 is toch duidelijk sprake van "den van de minsten van mijn broeders". Al wordt dat op die plaats in de Schrift nlet met zoveel woorden gezegd, het blijkt duidelijk ult het verband. Het troostwoord van de bezorgde moeder - aan het ziekbed van haar kind - berust dan ook op onjuist Schrlftgebruik, hoe vroom het ook klinkt. Behoudens deze kritische oprnerking niets dan lof over dit bookie: een vlot geschreven verhaal, dat jonge meisjes graag zullen lezen.
Nederlands Dagblad, 1970
K. Norel

Karin de zeehond, druk 2, 54 blz.
Geschikt voor meisjes van 6-8 jaar. Prijs f 3,80.
Inhoud: Annetje gaat in de herfst naar het strand. Ze ontdekt een zeehondje, dat niet bij haar weg te slaan is. Ze beslist Karin (zo noemt ze de zeehond) mee te nemen. Op de wagen van een schelpenvisser gaat het dier mee naar het dorp. Karin vermaakt zich best in een tobbe met water. Annet moet voor het voeren zorgen. Karin wordt echter groter, en moeder maakt Annet duidelijk dat Karin nu naar de zee gebracht moet worden. Uiteindelijk gaat ze er mee akkoord. Ondanks al haar pogen gelukt het haar niet zich van Karin te ontdoen. Karin gaat weer mee naar huis. Annet's vader is zeeman, en na een lange reis komt hij thuis. Vader bouwt achter in de tuin een bassin voor Karin. Annet wordt ziek. Erg ziek. Karin komt regelmatig voor het raam kijken naar Annet. Gelukkig wordt Annet weer beter, ze mag blijven zorgen voor Karin. Conclusie. Een vlot geschreven boekje voor de kleintjes. De geestelijke strekking is wat oppervlakkig. Gebruik Heer.
Eindoordeel: matig aanbevolen. J. t. B.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1978

Open Boekbeoordeling.