Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh. van Hulzen

Kasteel te koop, druk 1, 60 blz.
G. K. C. 0. 8 t. d. t. 30 cent. Dit boekje heeft een uiterst ongemeene omslagteekening, in haar soort inderdaad voortreffelijk zoowel door groepeering als kleureffect. Een baron is genoodzaakt, zijn kasteel te verlaten en in een villa te gaan wonen. Een tuinbaas moet voor het gesloten kasteel, den tuin en het verdere toebehooren zorgen. Hij vergeet een poortje te sluiten. Drie jongens sluipen binnen. De tuinbaas meent dat er inbrekers zijn. Een der jongens vlucht door een raampje en zwemt door de gracht. Het gebroken raamluikje wordt door zijn vader hersteld en deze ontvangt van den baron hiervoor f 10, wat in 't gezin van een "steuntrekker" goed te pas komt. De auteur is niet altijd even secuur in zijn woordkeus: "De koe kon zijn uiers niet bergen tussen zijn poten"; ook kiest hij meermalen woorden, die in de meeste woordenboeken niet zijn te vinden: blubber, schaverden, jofel, molkenvol. Een koe, die drie emmers melk geeft, bestaat niet! Aan de eene zijde heeft dit boekje veel goeds. Het laat zien, hoe jongens door baldadigheid hun ouders in zorg kunnen brengen. Aan de andere zijde is een jongensondeugendheid, zooals ze bij alle jongens voorkomt, geweldig opgeblazen. Het heele feit, dat tot angst en zelfs tot geestelijken strijd leidt, is ten slotte van geen beteekenis. Daarom overtuigt het boekje niet. Heel het geestelijke beweegt zich om verlossing uit tijdelijken nood. En welke moraal zit er in het feit, dat uit een uitdrukkelijke overtreding ten slotte nog f 6.44 winst komt? We bevelen dit boekje alleen maar onder veel voorbehoud aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Joh. van Hulzen

Kasteel te koop, druk 1, 60 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Een baron, bezitter van een groot kasteel, moet wegens geldverlies zijn kasteel verkoopen en kleiner gaan wonen bij de stad. Reeds jaren is er zuinig en heel eenvoudig geleefd, maar eindelijk moet dit er toch van komen; het personeel wordt ontslagen, alleen de tuinman blijft. Het kasteel wordt onherroepelijk gesloten, alleen met schriftelijke toestemming mag men er binnenkomen. Het kasteel bevat allerlei oudheidkundige voorwerpen en een heel oude afbeelding van het Huis ter Haar, waar eens ridder Allaert woonde. De legende van dezen Allaert wordt door den tuinman gelezen. Een drietal jongens uit de stad gingen visschen. Bij die gelegenheid kwamen zij in het kasteel. Het werd voor Wout en Klaas een heel nare geschiedenis, het liep echter goed af. Vader Walink maakte het stukgemaakte kelderluik en dit werd door den baron vergoed op milde wijze. Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi geschreven jongensboek, tevens ook van letterkundige waarde. Hier en daar is echter de nieuwe zakelijke stijl minder bevattelijk voor kinderen. Zielkundig is het dikwijls fijn. De schrijver trekt schoone vergelijkingen, die in de drie verhalen, welke het boekje bevatten, heel juist zijn. Het verhaal van de bekeering van Ridder Allaert is treffend en prachtig weergegeven. Het thema berouw en boete wordt er verder in uitgewerkt. Wie zich voor den Heere vernedert, zal verhoogd worden. In één woord een keurig boek met veel opvoedkundige waarde. Laten ook ouderen het lezen.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Joh. van Hulzen

Kasteel te koop, druk 1, 60 blz.
Verhaal van drie stadsjongens, die uit visschen gaan. Als ze in de buurt van een kasteel komen, dat te koop staat, sluipen zij er in en worden even later gesnapt door den tuinbaas. De politie komt er aan te pas en dus moeten zij thuis wel alles vertellen. Vader Walink wil zelf het door zijn zoon beschadigde luik repareeren. Hij doet het zoo mooi, dat de eigenaar van het kasteel hem er extra voor beloont, wat het werkelooze gezin goed te pas komt. Een heel vlot en frisch verhaal, spannend geschreven en voor de grootere jongens geschikt; de taal is niet onberispelijk. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1957-58