Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Adelpha

Kathleen, druk 1, 267 blz.
Met een voorrede van Dr. F. VAN GHEEL GILDEMEESTER.
Prijs ing. f 1.80; geb. f 2.25.
De schrijfster plaatst ons te midden van de gewichtigste vraagstukken van den dag en wel in het werkelijke centrum er van : Ierland. De Ieren zijn een merkwaardig volk en de Iersche toestanden, ten opzichte van den landeigendom doen zich overal en niet het minst in ons eigen vaderland voor. Boycotten is een woord, liever een handeling, waarover ieder heeft hooren spreken en een manier van strijden, die helaas ! in den laatsten tijd maar al te inheemsch is geworden. - Dit alles geeft het boek een buitengewone belangrijkheid en actualiteit. En wat die belangrijkheid nog vermeerdert is de uitnemende schildering van het aandeel der vrouw in die maatschappelijke toestanden, der vrouw, zooals zij kan zijn, aantrekkelijk door kracht, fierheid, energie, en toch niet onvrouwelijk, hartstochtelijk en toch koel van verstand, eenvoudig en toch diepdenkend, licht bewogen en toch niet zenuwachtig : een heldin zonder het zwaard van Jeanne d'Arc ; een vrouw, die geschillen beslecht zonder het mes van Charlotte Corday.
Hoe zij dan handelt, hoe zij optreedt ?
De Rotterdamsche Kerkbode zegt het in haar beoordeeling van het boek : "De groote strijd tusschen de zelfzucht en het Evangelie wordt ons hier te aanschouwen gegeven ; de heldenmoed, dien het geloof in Jezus Christus eischt en kweekt, wordt ons hier met kloeke trekken geteekend."
De groote kracht - die een heele omgeving beheerschte en zooveel goeds teweeg bracht in zoo moeielijke omstandigheden. - Kathleen ontleende ze aan die eenvoudige waarheid, die ze haar broeder voorhield :" O, Mike ! Mike ! als gij maar anders woudt worden ! Zie toch op Jezus, niet op het crucifix, dat u niet kan helpen, maar op den Zaligmaker, die Zijn bloed voor u heeft vergoten. Hij zal u redden en u een ander man maken."

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus