Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.P. Klijn

Kerstfeest met "de Rijdende Gemeente", druk 1, 142 blz.
G. K. C. 0. 16 t. d. t. 65 cent. Meester Wendelaar wil een Kerstfeest organiseeren met de bewoners van het woonwagenkamp. Drie zijner leerlingen, Dirk, Japie en Kees zullen hem en nog twee onderwijzeressen daarbij helpen. De plannen worden beraamd, het programma wordt opgesteld; de Jongens krijgen van den notaris de beschikking over een zaaltje. Dan gaan Kees en Dirk met den heer Wendelaar op bezoek in het woonwagenkamp, waar Reinier de ongekroonde koning is. De uitnoodiging, om het Kerstfeest bij te wonen, wordt door allen aangenomen. Bij den tocht naar het kamp komt in een conflict met Kees, de naijver van Dirk aan 't licht. Dirk wordt hierover door z'n onderwijzer onder handen genomen. Hij wil wel niet dadelijk z'n ongelijk erkennen, maar tenslotte moet hij toch toegeven, verkeerd gehandeld te hebben. Hij maakt het dan ook met Kees in orde. Eindelijk is de dag van het feest aangebroken. Hoewel het tamelijk gesneeuwd heeft, komt toch ongeveer heel de rijdende gemeente in 't zaaltje, onder aanvoering van Reinier. De kerstboom en de cadeautjes trekken natuurlijk zeer de aandacht van 't publiek. Het programma wordt zeer ten genoegen van al de aanwezigen afgewerkt. Taal en stijl zijn goed. Alleen noteerden we verschillende groote woorden, die in een kinderboek niet thuishooren: "matinee", "formidabel". "Slierte" op blz. 72 moet zijn "slierde" of "sliertte". Wat beteekent de uitdrukking "rupsen plukken?" (19). Het boekje is goed geschreven en vormt een eenheid. Laten onze jongens en meisjes maar leeren wat voor anderen te doen. Laten ze ook leeren een ander uitnemender te achten dan zichzelf. De Heiland was in het midden zijner jongeren "als één die dient". Echter, de hoofdzaak, waarom het op Kerstfeest gaat, komt niet genoeg uit. De Kerstboom speelt een veel te groote rol. Een enkele maal komt zelfs de leer der algemeene verzoening opduiken, (blz. 136). Inzake film- en filmgevaar wordt alleen gezegd dat een jongen van dertien jaar daarvoor te jong is. (bl. 13). Daar staat tegenover, dat het een echt evangelisatieboekje is en dat het gegeven frisch is. Alles samengenomen keuren we het niet af, maar bevelen we het onder voorbehoud aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

G.P. Klijn

Kerstfeest met "de Rijdende Gemeente", druk 1, 142 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 10-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Meester Wendelaar (waarom was de man niet met vacantie naar huis?) heeft het plan met de bewoners van het woonwagenkamp Kerstfeest te vieren. Drie schooljongens moeten hem daarbij helpen. Tusschen een van hen en de andere twee ontstaat nogal eenige rivaliteit, die op de beproefde wijze verdwijnt. Met de beschrijving van de voorbereidselen en van het eigenlijke feest wordt het boek verder gevuld. Algemeene op- of aanmerkingen: Een tamelijk onbeduidend boek. Tegen de bioscoop argumenteeren wij niet, zooals dat hierin gedaan wordt. En "boeken met Kerstboomen" zouden wij liever uit onze Zondagsscholen weren. We kunnen den kinderen niet altijd uitleggen, waarom ze op ons Kerstfeest niet staan en daardoor zouden ze onjuiste conclusies trekken. Met het Kerstverhaaltje, dat aan de rijdende gemeente verteld wordt, zou niemand een klas kunnen boeien. De omslagplaat is bont en vol, dus leelijk.
Conclusie: ongeschikt.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
G.P. Klijn

Kerstfeest met "de Rijdende Gemeente", druk 2, 142 blz.
G. K. C. 0. 16 t. d. t. 50 cent. Meester Wendelaar wil een Kerstfeest organiseeren met de bewoners van het woonwagenkamp. Drie zijner leerlingen, Dirk, Japie en Kees zullen hem en nog twee onderwijzeressen daarbij helpen. De plannen worden beraamd, het programma wordt opgesteld; de jongens krijgen van den notaris de beschikking over een zaaltje. Dan gaan Kees en Dirk met den heer Wendelaar op bezoek in het woonwagenkamp, waar Reinier de ongekroonde koning is. De uitnoodiging, om het Kerstfeest bij te wonen, wordt door allen aangenomen. Bij den tocht naar het kamp komt in een conflict met Kees, de naijver van Dirk aan 't licht. Dirk wordt hierover door z'n onderwijzer onder handen genomen. Hij wil wel niet dadelijk z'n ongelijk erkennen, maar tenslotte moet hij toch toegeven, verkeerd gehandeld te hebben. Hij maakt het dan ook met Kees in orde. Eindelijk is de dag van het feest aangebroken. Hoewel het tamelijk gesneeuwd heeft, komt toch ongeveer heel de rijdende gemeente in 't zaaltje, onder aanvoering van Reinier. De kerstboom en de cadeautjes trekken natuurlijk zeer de aandacht van 't publiek. Het programma wordt zeer ten genoegen van al de aanwezigen afgewerkt. Taal en stijl zijn goed. Het boekje is goed geschreven en vormt een eenheid. Laten onze jongens en meisjes maar leeren wat voor anderen te doen. Laten ze ook leeren een ander uitnemender te achten dan zichzelf. De Heiland was in het midden zijner jongeren "als één die dient". Echter, de hoofdzaak, waarom het op Kerstfeest gaat, komt niet genoeg uit. De Kerstboom speelt een veel te groote rol. Een enkele maal komt zelfs de leer der algemeene verzoening opduiken, (blz. 136). Inzake film- en filmgevaar wordt alleen gezegd dat een jongen van dertien jaar daarvoor te jong is. (bl. 13). Daar staat tegenover, dat het een echt evangelisatieboekje is en dat het gegeven frisch is. Onder de zooeven gemaakte reserve bevelen we het aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

G.P. Klijn

Kerstfeest met "de Rijdende Gemeente", druk 2, 142 blz.
Dit boek werd besproken in "Kind en Zondag" Nov. 1934 en aanbevolen voor kinderen van 10-12 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1935
G.P. Klijn

Kerstfeest met "de Rijdende Gemeente", druk 2, 142 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 10-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Meester Wendelaar (waarom was de man niet met vacantie naar huis?) heeft het plan met de bewoners van het woonwagenkamp Kerstfeest te vieren. Drie schooljongens moeten hem daarbij helpen. Tusschen een van hen en de andere twee ontstaat nogal eenige rivaliteit, die op de beproefde wijze verdwijnt. Met de beschrijving van de voorbereidselen en van het eigenlijke feest wordt het boek verder gevuld. Algemeene op- of aanmerkingen: Een tamelijk onbeduidend boek. Tegen de bioscoop argumenteeren,wij niet, zooals dat hierin gedaan wordt. En "boeken met Kerstboomen" zouden wij liever uit onze Zondagsscholen weren. We kunnen den kinderen niet altijd uitleggen, waarom ze op ons Kerstfeest niet staan en daardoor zouden ze onjuiste conclusies trekken. Met het Kerstverhaaltje, dat aan de rijdende gemeente verteld wordt, zou niemand een klas kunnen boeien. De omslagplaats is bont en vol, dus leelijk.
Conclusie: ongeschikt.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.