Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGo Verburg

Joppie en Rap de vredesduiven, druk 1, 118 blz.
prijs f 1,50; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Hans en Koos van der Weg wonen in de polder. Hun vader is arbeider bij boer Pluiser. In de vacantie zien ze postduiven en willen er ook een paar. Ze sparen geld ervoor, dat ze verdienen door met de oogst te helpen. Door oneerlijke dingen komen ze in 't nauw, maar belijden hun schuld. Strekking: a. Doe je niet groter voor dan je bent. b. Tracht zelf te verdienen wat je hebben wilt. c. Kwaad doen maakt onrustig en moet gestraft worden.
Conclusie: a. Spannend vacantieverhaal met een te lang begin: 10-12 jaar. b. Een goede tekening van 't ouderlijk gezag. c. Godsdienstig vrij goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
Go Verburg

Joppie en Rap de vredesduiven, druk 1, 118 blz.
Ons volgende boek is Joppie en Rap, de vredesduiven, door Go Verburg. De twee zoons van een boerenknecht willen duiven gaan houden. De gierigheid van de boer, bij wie hun vader werkt, is een bron van allerlei moeilijkheden. De duiven komen er toch en worden tenslotte zelfs "vredesduiven", omdat zij in de kerstnacht vrede brengen tussen boer en knecht. Het probleem van goed en kwaad, van recht en onrecht wordt hier boeiend gestalte gegeven.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.