Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D. Menkens-van der Spiegel

Kees en Cas, druk 1, 93 blz.
G.K.C.B. 10 t.d.t. Toen Kees 10 jaar was, kreeg hij een jong hondje van z'n Vader. Cas en hij waren spoedig de beste vrienden. Een paar jaren later sterft Vader. Moeder moet in een andere buurt gaan wonen en de medebewoonster kan Cas niet uitstaan. Zoo moet Cas dus weg. Geen van Kees' vrienden wil Cas hebben, en zoo ziet Kees geen anderen uitweg dan het asyl. Op den laatsten dag vóór Cas weg moet, gaat Kees nog eens een wandeling met hem maken naar het tuindersdorp, waar Moeder geboren is. Cas vangt daar een rat, die jonge eendjes wil grijpen. Zoo komt Cas bij een rentenierenden tuinder. De rentenier blijkt een oude bekende van Moeder te zijn. Moeder wordt huishoudster bij hem en Kees kan natuurlijk Cas houden. De uitvoering van dit boek laat niets te wenschen over. Fleurig omslag, goede plaatjes. Best papier. Kees is een flinke jongen, die een goede opvoeding krijgt. Zijn bidden is eerst niet zooals 't behoort; dit laat de auteur goed uitkomen. Als 't einde zoo buitengewoon mooi is, zegt Moeder, dat God ook wel eens het gebed verhoort, door ons in donkere wegen te leiden. Jonge dierenvrienden, vooral die van honden houden, zullen met den gang der dingen wel meeleven. Een bezwaar achten we het, dat in dit verhaal ook in het bidden de hond zulk een ruime plaats inneemt. Overigens aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

D. Menkens-van der Spiegel

Kees en Cas, druk 3, 94 blz.
prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-13 jaar.
Inhoud: Kees heeft van vader een hond gekregen. Vooral na z'n vaders dood houden Moeder en hij zeer veel van de hond. Moeder moet goedkoper gaan wonen en van de nieuwe buurvrouw moet de hond weg. Cas zal naar een asyl moeten. Gelukkig mag hij bij een rentenierende tuinder komen. De hond loopt weg. Wat een blijdschap echter als moeder bij de tuinder huishoudster kan worden en ze alle drie: Moeder, Kees en Cas, naar 't rustige dorp gaan. Nu kan Kees ook tuinder worden. Strekking: God is dezelfde gebleven en blijft eeuwig dezelfde! Conclusies Een vlot geschreven jongensboek met een goede strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
D. Menkens-van der Spiegel

Kees en Cas, druk 4, 93 blz.
prijs f 1,20; gebonden; jongensboek, leeftijd ± 10-12 jaar.
Inhoud: Kees krijgt van z'n vader een jonge hond, waaraan hij zich erg hecht. Als vader sterft, moet moeder naar een goedkopere woning omzien. Een lastige buurvrouw eist, dat de hond weg moet en weet de huisbaas op haar hand te krijgen. Dat is heel erg voor Kees en zijn moeder. Als niemand de hond wil hebben, blijft slechts het asyl over. Op 't laatste moment vindt Kees een plaatsje voor zijn trouwe vriend bij een rentenierende tuinder. Bovendien kan moeder daar een betrekking krijgen als huishoudster, terwijl Kees de wens van zijn hart krijgt: hij wordt tuindersknechtje bij de jonge baas.
Conclusie: Een vlot geschreven verhaal over een dankbaar gegeven: een jongen en een hond. Daarbij een moeder, die haar kind leert tegen zijn verkeerde neigingen te strijden en biddend op de Heere te vertrouwen. En ten slotte wordt in 't licht gesteld, dat God de Zijnen niet vergeet en uitkomst schenkt als de nood het hoogst is.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.