Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronT. van der Roest-Kleinmeijer

Jos uit de woonwagen, druk 1, 78 blz.
4 t.d.t., G.K. C.B., J.M. 8-10 j. Jos, die met z'n vader en moeder in een woonwagen woont, gaat, daar vader niet gezond is, met de mooiste werkstukken van pitriet langs de huizen om deze te verkopen. Boer Wenkes van de "Olmenhoeve", die een ongelukkig dochtertje heeft, jaagt Jos van het erf. Boer Wenkes wil niets met woonwagenbewoners te maken hebben. Als de woonwagen 's nachts in brand staat loopt Jos zo hard mogelijk naar boer Wenkes of hij de brandweer wil opbellen. De boer trekt zich er niets van aan, maar de boerin belt zo gauw mogelijk de brandweer. Na de brand komt Jos bij het hoofd van de school. Jos verzet zich inwendig tegen de boer en de boer kan Jos en z'n ouders niet uitstaan. Het wordt kerstfeest. Het dochtertje van boer Wenkes wil graag naar het kerstfeest, waar Jos op een accordeon een kerstlied zal spelen. Boer Wenkes wil dit niet hebben. Thuis zal hij voor een groot feest zorgen. Terwijl ze thuis bezig zijn voor het feest, gaat het ongelukkige dochtertje Trieneke zonder toestemming naar het feest van Jos. Op weg daarheen komt zij in de sloot terecht en wordt door Jos gered. Tenslotte groot feest op de boerderij met Jos en z'n ouders. Verharde harten worden nu gebroken. Liefde vervult boer Wenkes en Jos. Bekoorlijk en levendig geschreven. Op ongekunstelde wijze wordt de eigenlijke kerstgedachte hier naar voren gebracht en de diepere zin van het "Vrede op aarde" komt hier wel duidelijk uit. Jammer, dat hier en daar de algemene verzoening om de hoek komt gluren. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

T. van der Roest-Kleinmeijer

Jos uit de woonwagen, druk 1, 78 blz.
prijs gecartonneerd f 1,20; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jos wordt bij een boze boer van het erf gejaagd. Hun woonwagen verbrandt, de boer is hard en wil niet helpen. Later redt Jos het dochtertje van de boer, dat niet kan lopen. Eerst begrijpt de boer, die door het verdriet om zijn dochtertje hard is geworden, de toedracht niet, later wordt het alles hem duidelijk en helpt hij mee om een nieuwe wagen te kopen. Samen vieren zij het Kerstfeest. Opvoering van een kerstspel.
Conclusie: Het oude recept: alles loopt in het honderd, alles komt weer goed terecht. Ook de opvoering van een kerstspel kan ons niet bekoren. Toch zijn er ook wel goede kwaliteiten in en daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
T. van der Roest-Kleinmeijer

Jos uit de woonwagen, druk 2, 78 blz.
prijs gebonden f 1,75; jongensboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Jos is een zoon van een gezin, dat in een woonwagen woont. Het zijn arme, nette en gelovige mensen. Niet ver van de woonwagen woont een heel rijke boer, Wenkes. Hij heeft een invalide dochter, Trieneke. De boer doet erg lelijk tegen Jos. Op een nacht brandt de woonwagen af en Jos holt naar boer Wenkes of hij de brandweer wil bellen. Weer doet boer Wenkes erg lelijk tegen Jos. Vlak voor het Kerstfeest haalt Jos Trieneke uit een sloot, die met haar wagentje er in gevallen is. Jos brengt Trieneke gauw naar huis. Weer doet de boer erg lelijk. Later vertelt Trieneke wat er gebeurd is en nu komt de boer tot inkeer. Hij zoekt Jos op en haalt de ouders van Jos. Op de boerderij wordt nu het Kerstfeest gevierd. De boer geeft aan de ouders van Jos geld om een nieuwe woonwagen te kopen. Er is vrede in het hart van de boer en ook van Jos. Gebruik van Here.
Conclusie: Een godsdienstig en opvoedkundig boek. Geschikt om uit te delen bij de viering van het Kerstfeest op de Zondagsschool.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
T. van der Roest-Kleinmeijer

Jos uit de woonwagen, druk 3, 80 blz.
prijs gebonden f 3,10; leeftijd 8-10 jaar, jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jos, een tienjarig jongetje uit een woonwagen, probeert pitrietmandjes te verkopen, die z'n vader gemaakt heeft. Door een boer, die een invalide dochtertje heeft, wordt hij het erf afgejaagd. Ook als hij in de nacht bij de boer aanklopt, omdat de woonwagen in brand staat, wil deze hem niet te woord staan. Pas als Jos het dochtertje van de boer, dat met haar invalidenwagentje is omgeslagen en in een sloot terecht is gekomen, verandert de houding van de boer. Bij de Kerstfeestviering overhandigt hij de ouders van Jos een bedrag, groot genoeg om een nieuwe wagen te kopen.
Conclusie: Stijl en verteltrant zijn heel behoorlijk. Het verhaal is hier en daar wel wat onwaarschijnlijk, maar 't zal jonge kinderen zeker boeien. De godsdienstige strekking is in het hele verhaal aanwezig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.