Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.M. van den Berg-Akkerman

Kerstfeest in de stad, druk 1, 53 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., M. 9-11 j. Joke en Jantje moeten zich maar zien te redden met het kerstfeest, want vader is op zee en moeder is ziek. Joke zorgt zo goed mogelijk voor alles, maar wil toch graag iets van het kerstfeest in de grote stad zien - de grote kerstboom met wel honderd lichtjes. Ze gaat met haar broertje op stap, maar verdwaalt en wordt tenslotte door een politieagent thuis gebracht. Intussen is oma gekomen, die nu verder voor alles zorgt. Met z'n drietjes vieren ze het kerstfeest en Joke is God dankbaar, dat alles zo goed afloopt. De kerstboom had wel vermeld mogen worden als een Noors geschenk aan Rotterdam en bij de illustraties had de boom moeten zijn, met het stadhuis op de achtergrond. Een eenvoudig verhaaltje, dat prettig verteld is en dat we, al is het christelijk element niet heel sterk, toch kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

C.M. van den Berg-Akkerman

Kerstfeest in de stad, druk 1, 53 blz.
prijs gecartonneerd f 0,95; meisjesboek.
Inhoud: Joke's moeder is ziek en haar vader is op zee. Samen met haar broertje trekt ze er op uit, maar verdwaalt in de nieuwe stad, waar zij wonen. Het komt alles nogal terecht. Strekking: Wees lief voor de ouders. God alleen bewaart. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Geen bijzonder geslaagd boekje. Draait wel erg om kerstversiering, enz.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
C.M. van den Berg-Akkerman

Kerstfeest in de stad, druk 1, 53 blz.
Kerstfeest in de stad door C.M. van de Berg-Akkerman vertelt, hoe moeilijk het voor Joke en Jantje is om in de juiste Kerstsfeer te komen. Ze zijn pas naar de stad verhuisd, vader is op zee en moeder is ziek. Kijkend naar de kerstverlichting verdwalen zij. Maar alles keert ten goede: vader komt thuis en moeder wordt beter. Een vriendelijk voortkabbelend verhaaltje, waarvan de christelijke herkomst weinig accent krijgt. (geb. f 0,95)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

C.M. van den Berg-Akkerman

Kerstfeest in de stad, druk 2, 53 blz.
prijs gebonden f 1,35; meisjesboek.
Inhoud: Als Joke en Jantje nog maar kort in de stad wonen, wordt tegen Kerstmis moeder ziek. Vader is op zee. Joke doet het huishouden en zorgt voor moeder. Op Kerstdag gaat ze met Jantje naar de kerk. Als ze 's middags met Jantje naar de kerstboom gaat kijken, verdwalen ze. Een vriendelijke mevrouw neemt de kinderen in huis. Op weg naar de tram valt Joke haar knie stuk. Een agent verbindt haar been op het politiebureau. Twee andere agenten brengen de kinderen in de auto thuis. Oma is gekomen uit haar dorp. Zij blijft voor het huishouden zorgen tot moeder beter is. Als vader thuiskomt van zijn reis is alle narigheid voorbij. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Het boekje tekent een sfeer, die de onze niet is. Een aardig verhaal, maar toch vanwege het zware accent op de bijzaken van het Kerstfeest, terwijl van de hoofdzaak niet wordt gerept, liever
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.