Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hermanna

Kerstmis bij oma, druk 1, 51 blz.
Een "Kerstboekje", waarin nog even van Bethlehem en van het Kindeke gerept wordt, maar waarin van het Schriftuurlijke Kerstevangelie voor zondaren niet wordt gesproken. Hoofdzaak is de beschrijving van de Kerstfeestviering op het platteland in Zweden; de hoogste Kerstvreugde uit zich ten slotte in vriendelijkheid en vergevensgezindheid. Bovendien heeft wèl de Kerstboom hier een eereplaats, maar de Christus, de Zaligmaker, Die als Borg en Middelaar is gekomen en ook kinderen uit de macht der zonde bevrijden moet, wordt hier niet gepredikt. Het bezwaar, reeds meermalen tegen verschillende Kerstboekjes geuit, geldt in niet geringe mate ook van dit boekje. Wat geeft het den kinderen, of zij al een voorstelling hebben van de verschillende wijzen, waarop het Kerstfeest gevierd wordt en kan gevierd worden, de eene al schitterender en fantastischer dan de andere? De hoofdzaak, waar het op aan komt, is toch, dat zij naar hun kinderlijke bevatting duidelijk verstaan de beteekenis van de Kerstgebeurtenis en het doel der komst van den Zone Gods in de wereld. De strekking van dit verhaal is, dat de Heiland armen en behoeftigen in zijn plaats heeft gegeven om hun wel te doen, en dat niet waarlijk Kerstfeest gevierd kan worden, wanneer men met haat tegen iemand vervuld is. Als Lotje met een buurjongen, wien zij geen goed hart toedraagt, is verzoend (en wel door de omstandigheid, dat zijn moeder ernstig ziek is), zegt zij: "Nu is 't echt Kerstmis in de kamer, hé Oma?" "Ja kindje", zegt Oma, "in de kamer en in ons hart". De Schrijfster vertelt aangenaam, weet haar figuren levendig uit te beelden, en den kindertoon juist te grijpen. Hoe jammer, dat zij haar kostelijk talent niet heeft besteed aan het bewerken van een meer Schriftuurlijk, positief Christelijk kinderboekje. Het uiterlijk van dit werkje is goed verzorgd, maar de strekking en de inhoud van het verhaal maken het wellicht geschikt tot uitdeeling op de Zondagsscholen van den Protestantenbond of van "algemeen" Christelijke vereenigingen, maar voor de Zondagsscholen, voor wie "Jachin" haar Boekbeoordeeling schrijft, is het niet bruikbaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1917

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Hermanna

Kerstmis bij oma, druk 2, 48 blz.
G. K. C. 0. 11 t. d. t. 60 cent. Een "Kerstboekje, waarin nog even van Bethlehem en van het Kindeke gerept wordt, maar waarin van het Schriftuurlijke Kerstevangelie voor zondaren niet wordt gesproken. Hoofdzaak is de beschrijving van de Kerstfeestviering op het platteland in Zweden; de hoogste Kerstvreugde uit zich ten slotte in vriendelijkheid en vergevensgezindheid. Bovendien heeft wél de Kerstboom hier een eereplaats, maar de Christus, de Zaligmaker, die als Borg en Middelaar is gekomen en ook kinderen uit de macht der zonde bevrijden moet, wordt hier niet gepredikt. Het bezwaar, reeds meermalen tegen verschillende Kerstboekjes geuit, geldt in niet geringe mate ook van dit boekje. Wat geeft het den kinderen, of zij al een voorstelling hebben van de verschillende wijzen, waarop het Kerstfeest gevierd wordt en kan gevierd worden, de eene al schitterender en fantastischer dan de andere? De hoofdzaak, waar het op aan komt, is toch, dat zij naar hun kinderlijke bevatting duidelijk verstaan de beteekenis van de Kerstgebeurtenis en het doel der komst van den Zoon Gods in de wereld. De strekking van dit verhaal is, dat de Heiland armen en behoeftigen in zijn plaats heeft gegeven om hun wel te doen, en dat niet waarlijk Kerstfeest gevierd kan worden, wnanneer men met haat tegen iemand vervuld is. Als Lotje met een buurjongen, wien zij geen goed hart toedraagt, is verzoend (en wel door de omstandigheid, dat zijn moeder ernstig ziek is), zegt zij: "Nu is 't echt Kerstmis in de kamer, hè Oma?" "Ja kindje", zegt Oma; "in de kamer en in ons hart." De schrijfster vertelt aangenaam, weet baar figuren levendig uit te beelden, en den kindertoon juist te grijpen. Hoe jammer, dat zij haar kostelijk talent niet heeft besteed aan het bewerken van een meer Schriftuurlijk, positief Christelijk kinderboekje! Het uiterlijk van dit werkje is goed verzorgd, maar de strekking en de inhoud van het verhaal maken het wellicht geschikt tot uitdeeling op de Zondagsscholen van den Protestantenbond of van "algemeen" Christelijke vereenigingen, maar voor de Zondagsscholen, voor wie "Jachin" haar Boekbeoordeeling schrijft, is het niet bruikbaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

Hermanna

Kerstmis bij oma, druk 2, 48 blz.
Bijzonderheden: oorspr. werk; no. 17 Nieuwe Zondagsschoolserie. Geschikt voor meisjes van 7-8 j.; omvang: 45 blz.; prijs f0.60 gecart. Bij getallen groote reductie.
Korte inhoud: Gerda en Lotje brengen de Kerstvacantie door bij Grootmoeder, die hun verschillende Kerstgebruiken uit Zweden vertelt.
Beoordeeling: Een aardig geschreven boekje! De stijl is kinderlijk, soms wat overdreven. Aanbevolen. G.K. Dreyer.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930