Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeannette van Luipen-Bronwasser

Kerstmis bij opa en oma, druk 1, 40 blz.
prijs in slappe omslag f 0,60; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Elk jaar gaat de familie het Kerstfeest vieren bij opa en oma. Dit is traditie geworden en ieder verheugt zich er op. Als Eelke, één van de kleinkinderen, eerst niet wil, mag hij bij een vriend gaan, maar later gaat hij toch. Ook een eenzaam jongetje is welkom. Strekking: Opa vertelt in dit boek het kerstverhaal, doet daarin uitkomen, dat de liefde van de Heer voor iedereen is, die het maar wil aannemen (vgl. pag. 37). Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Met de strekking kunnen we het niet eens zijn. Het beeld van het mooie potlood, dat zij allen willen hebben, maar dat slechts door één wordt aangenomen. is geen zuivere weergave van wat de belijdenis ons op grond van Gods Woord leert.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Jeannette van Luipen-Bronwasser

Kerstmis bij opa en oma, druk 1, 40 blz.
5 t.d.t., G.K.O., J.M. 9-11 j. Een hele familie met ooms en tantes, neven en nichten maken zich gaande weg gereed om bij opa en oma kerstfeest te gaan vieren. Eén jongen is uit zijn humeur en zegt, dat hij thuis wil kerstfeest-vieren, maar hij bedenkt zich al gauw en schrijft oma een briefkaart, dat hij in ieder geval komt. Herta uit een ander gezin bereidt er haar hond op voor. Uit een derde familie merkt Erik, dat Hans, wiens vader en moeder nog in Nieuw-Guinea zijn, erg alleen zal zijn. Maar hij mag op zijn verzoek ook meekomen van oma. In het grote huis vindt ieder onderdak en krijgt een taak in de voorbereiding. Grootvader vertelt aan de vóóravond van kerstfeest het kerstverhaal, waar allen gespannen naar luisteren. Dan gaan de groten naar de kerstnachtdienst en de kleintjes gaan naar bed. De grootouders blijven thuis. Kerstfeest was ons liever geweest dan Kerstmis. Waarom is een kerstnachtdienst mooier dan een kerkdienst op kerstmorgen? Op pag. 10/11 staat een rare fout: "Flap, Herta's hond, die zulke leuke kunstjes kon." De stijlvorm: "ik wil er eerst eens over nadenken, vond moeder," is minder fraai; ze komt herhaaldelijk voor. Het boekje is vrij vlot geschreven en het brengt de ware betekenis van het kerstgebeuren goed tot uitdrukking. Alleen is er meer sprake van liefde tot de Here Jezus, dan van de liefde van de Here Jezus. De plaatjes zijn goed. Ondanks de opmerkingen, die we maakten, kunnen we van het boekje als geheel toch zeggen: aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Jeannette van Luipen-Bronwasser

Kerstmis bij opa en oma, druk 1, 40 blz.
Kerstmis bij Opa en Oma door Jeanette van Luipen-Bronwasser is een kerstverhaal in protestants-christelijke sfeer geschreven. Eelko en Janneke zullen met hun ouders de Kerstdagen bij de grootouders doorbrengen. Eelko heeft eerst geen zin, maar wordt door de anderen listig overgehaald. Op Kerstdag vertelt Opa dan nog eens het Bijbelse gebeuren, met veel wetenwaardigs over het H. Land. Ook de Katholieke jeugd zal dit boekje met plezier lezen. (f 0,60)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

Jeannette van Luipen-Bronwasser

Kerstmis bij opa en oma, druk 2, 40 blz.
Ook dit jaar zouden de kinderen weer met hun ouders het Kerstfeest bij oma en opa vieren. Eelco wil niet mee. Hij heeft andere plannen. Zijn vader wil hem niet dwingen en dus mag hij bij een vriendje logeren. Op het laatst bedenkt Eelco zich en daarvan zal hij nooit spijt krijgen, want zelden had hij zo'n goed kerstfeest.Omschrijving inhoud in boek
Jeannette van Luipen-Bronwasser

Kerstmis bij opa en oma, druk 2, 40 blz.
Geschikt voor jongens en meisjes van 9-11 jaar. Slappe gekleurde omslag, 5 illustraties, prijs f 3,25.
Inhoud: Eelco's ouders vieren elk jaar het kerstfeest bij oma. De kinderen Eelco en Janneke vonden dat altijd fijn. Ook hun neefjes en nichtjes zijn er dan. Maar nu wil Eelco eerst niet mee. Later gaat hij toch mee. Het is erg gezellig bij opa en oma. De kinderen zoeken een kerstboom uit en helpen de kamer en de kerstboom versieren. Opa vertelt de kerstgeschiedenis.
Beoordeling: Enkele kritische opmerkingen: een briefkaart van 10 cent bestaat al lang niet meer. Dat de wilde dieren vredig bij de schapen lagen in de velden van Efratha is onbijbels. Het wordt een legende genoemd in het verhaal, maar wat stellen kinderen van 9 zich bij dat woord voor? En wat is in de vertelling van opa dan nog meer legende? Ook in dit verhaal is de kerstboom weer belangrijk. Meermalen wordt 'Heer' i.p.v. 'Heere' gebruikt.
Conclusie: niet aanbevolen. A.D.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1983

Open Boekbeoordeling.