Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

In het land van de bleke ossen, druk 1, 77 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Henk en Lien Voornveld gaan in de vakantie naar Ada en Henk Grootjans in Beiroet logeren. Dit kan, omdat vader hij de K.L.M. is. Zij bezoeken dan verschillende plaatsen in het Heilige Land.
Conclusie: Een prettig geschreven vakantieverhaal, hoewel de storm op zee in dit boekje een beetje gezocht is.
Eindoordeel: overigens aanbevolen. I prijs f 1,10; gebonden; Meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Flora woont in Italiƫ met haar ouders en haar broer. Moeder, die uit Zwitserland afkomstig is, verlangt altijd naar de kerkdiensten. Moeder wordt ziek en dan wil Flora een ijsco voor moeder kopen. Ze verdwaalt. Na veel narigheid komt ze thuis. Later mag Flora een reis naar Rome maken, waar grootmoeder haar o.a. de St. Pieterskerk laat zien. Strekking: Het leven van een kind uit een protestants gezin in een rooms land.
Conclusie: Niet erg spannend, wel ontwikkelend.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.


In het land van de bleke ossen, druk 1, 77 blz.
In het land van de bleke ossen, dat wil zeggen Italiƫ, speelt het volgende verhaal. In de buurt van Florence woont een protestants boerengezin. Kleine Flora helpt al dapper mee op de hoeve. Het is een grote teleurstelling wanneer ze niet mee naar de stad mag, omdat ze op haar zieke moeder moet passen. Ze gaat toch van huis weg om voor moeder een ijsje te kopen. Deze kleine ongehoorzaamheid is voor de strenge Waldenser vader aanleiding het verhaal te vertellen van de ongehoorzame Saul en de Amalekieten. Bij een bezoek aan Rome keurt grootmoeder het kussen van de voet van Petrus' beeld af. Dit specifiek protestantse boek van J.L. Schoolland is voor katholieke kinderen niet geschikt. De stijl laat bovendien te wensen over. De sfeer is echter goed getroffen. (geb. f 1,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.