Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Adelpha

Kijkjes naar binnen en naar buiten , druk 1, 264 blz.
Prijs ingen. f 1.50; geb. f 1.90.
Blz. 129. Er zijn van die allerliefste menschen op de wereld, die met het klimmen hunner jaren jonger worden.
Blz. 6. Er zijn menschen, in wier tegenwoordigheid de tijd geheel schijnt stil te staan, bij wier aanblik men reeds een soort van geestverlamming ondervindt; blokken van menschen, die u, al waart ge nog zoo frisch en vroolijk gestemd, ook tot een blok zouden maken.
Het slot van een allerliefst tooneelstukje, waarin een Mama met haar kindertjes heeft gepraat, luidt : "Doch, wanneer voor ons het gordijn eenmaal voor goed valt, moge het dan zijn na een tooneel als het zoo even beschrevene, waarin wij genade zoeken en vinden aan het lief hebbende hart eens Vaders. Want wie zich verbeeldt, dat dit drama handelt over kleine kinderen, kleurdoozen, melk en pudding, die vergist zich grootelijks."
Dit woord is van toepassing op het geheele boek : Wie meent dat alleen getracht is naar geestigheid, aardigheid en dergelijke - al is het boek door en door geestig en aardig - vergist zich grootelijks. De Schrijver komt zich niet als stichtelijk aanmelden, maar sticht d. w. z. hij grijpt aan, wekt een lach en ontlokt een traan, en leert : Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, opdat Hij de werken des duivels verbreken zou." Dus toch Stichtend !

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus