Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJan W. Klijn

Jasper, druk 1, 192 blz.
gebonden, geïllustreerd d.m.v. een frisse omslag door Wil Berg, geschikt voor jongens van 12 jaar en ouder. Prijs f 24,90.
Inhoud: Jasper is een eigenwijze, maar niet onaardige jongen die opgroeit in de eenvoudige omgeving van een hoepelmakersgezin in Giessendam. De lezer volgt hem vanaf zijn geboorte tot in zijn veertiende levensjaar. Hij staat dan op het punt de kost te gaan verdienen. De ziekte van zijn moeder dwingt hem om een deel van zijn jeugd op te groeien bij familie, waar hij het boerenbestaan kan ontdekken. Godsdienst komt als één van de kleuren van het leven aan de orde. De eenzaamheid en onderzoeksdrang trekken Jasper voortdurend de polder in. Hij is niet voor één gat te vangen. De lezer geniet mee als hij een sloot overwint, een boze boer te slim af is, een stier ontsnapt of een Sliedrechtse klier onderuit de zak geeft. Het dialect is zuiver weergegeven. Merkwaardig zijn echter de ontelbare fouten in spelling en stijl van het Nederlands. D's voor t's en andersom, b's voor p's, hen voor hun, onterechte spatiëringen, typefouten, wisseling van tegenwoordige en verleden tijd, catechesatie voor catechisatie, vrijwel elke bladzijde vraagt om correctie. Zelfs een Duitser, die in het verhaal vriendschap sluit met Jasper, verruilt das Wasser voor die Wasser en spreekt de jongen aan met u. Onderwijzers, die het boekje klassikaal lezen, zullen succes oogsten als zij er een wedstrijd van maken, wie de meeste fouten kan ontdekken. Wie dan ook nog door het vroegere Giessendamse jongensleven aangetrokken wordt, heeft bij het lezen plezier voor twee.
Conclusie: Het eenvoudige, de liefde voor de natuur en de vertellingen over het leven van vroeger zullen jong en oud boeien door hun romantische karakter.
Eindoordeel: aanbevolen. Krimpen aan den IJssel D. de Jong
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1996

Open Boekbeoordeling.