Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.M. van den Berg-Akkerman

Kees en zijn hamsters, druk 1, 57 blz.
8 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 8-10 j. Kees krijgt van z'n vriend Jan twee hamsters cadeau. In de haast vergeet Kees een glasplaat op de kist te leggen, waardoor de diertjes kunnen ontsnappen. Eén ervan weet Kees spoedig weer te vinden, maar het andere blijft zoek. Doordat de beestjes nogal wat vernield hebben, durft Kees niets te bekennen. Hij koopt stiekem een andere hamster. Beide hamsters verdragen echter elkaar niet. Ze bijten elkaar bijna dood. Moeder meent intussen een muis in de keuken ontdekt te hebben. Vader zet een val en de nog voortvluchtige hamster wordt gevangen. Alles komt nu uit, vader bidt. Kees geeft de vreemde hamster aan Andries, die het diertje in de klas loslaat. Kees moet strafwerk maken, er volgt een vechtpartij met Andries, de hamster ontsnapt. Kees wil de volgende morgen aan de meester vertellen wie de eigenlijke schuldige is, maar als meester het verhaal vertelt van de koning met zijn twee slaven, wil hij Andries niet meer verraden. Andries vertelt dan alles zelf. We moeten elkander weten te vergeven, wat ons misdaan is. Er is een duidelijke evangelische strekking in dit boek en de naam van de Here Jezus wordt niet verzwegen. Er staan nogal enkele drukfouten in, b.v. blz. 40 1 le regel v.o.: Andrie; en blz. 52 (midden): Toen de Here Jezus op aarde was, had hen, enz. Ook taalkundig mankeert er wel wat. Zo wordt tegenwoordige en verleden tijd nogal eens door een gehaspeld. Blz. 54, 9e regel v.b.: Dan gaat die koning onderzoeken; 12e regel v.b.: heel niet zachtzinnige toon; blz. 55, 7e regel v.o.: Ze waren wel zo'n beetje even sterk; en 4e regel v.o.: Om je weg te schamen. En zo is er meer. Jammer. Overigens is het geschikte evangelische lectuur, die we kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

C.M. van den Berg-Akkerman

Kees en zijn hamsters, druk 1, 57 blz.
prijs gebonden f 1,20; jongensboek.
Inhoud: Verschillende gebeurtenissen met de hamsters van Kees, een schooljongen. Strekking: God wil de mens zoveel vergeven en daarom moeten de mensen ook elkaar vergeven.
Conclusie: Leuk verteld, terwijl de godsdienstige strekking er prima in verwerkt is. Gelukkig geen brave Hendrik tegenover een andere jongen, die nergens voor deugt. Echt menselijk verteld.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.