Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronCorry Blei-Strijbos

Kinderen aan de waterweg, druk 1, 59 blz.
prijs f 2,15, gebonden, geillustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Het boekje beschrijft enkele dagen uit het leven van Petra, een Vlaardings meisje. Op een trieste dag is de lucht in de stad sterk verontreinigd. De klas maakt een tekening over de luchtverontreiniging en zendt die naar b. en w. Petra gaat in Den Haag, bij oma, logeren en wordt op zondag door haar ouders weer gehaald.
Conclusie: Eigentijds boekje met actueel probleem. Godsdienstig zwak, o.a. uitkomen in nodeloos reizen op zondag.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.
Corry Blei-Strijbos

Kinderen aan de waterweg, druk 3, 59 blz.
Petra woont in de buurt van de Nieuwe Waterweg. Ze beleeft met haar vriendinnen en met haar hondje Eric de fijnste avonturen. Maar ook krijgt ze met nare dingen te maken, als ten gevolge van luchtvervuiling de meester op een morgen niet op school verschijnt en Ankie's broertje, die astma heeft, in het ziekenhuis moet worden opgenomen. De klas besluit, samen met andere scholen, de burgemeester te gaan vragen om tegen de luchtverontreiniging iets te ondernemen. Er worden tekeningen en opstellen gemaakt die aan het gemeentebestuur worden aangeboden. Een prettig boek over kinderen van onze tijd.Omschrijving inhoud in boek
Corry Blei-Strijbos

Kinderen aan de waterweg, druk 3, 59 blz.
gekart., geïll., geschikt voor jongens en meisjes van 7-9 jaar, prijs f 7,55.
Inhoud: Petra woont in Vlaardingen aan de Nieuwe Waterweg. Zij heeft een hond, Erik, met wie ze graag speelt. Samen beleven ze van alles. Haar moeder leert haar wat over te hebben voor hulpbehoevende bejaarden buren. De stad heeft veel last van luchtvervuiling, zodat asthmatische mensen er benauwd van worden. Kinderen en verschillende scholen gaan daartegen protesteren bij de burgemeester. Ook een logeerpartij bij oma valt bij Petra in de smaak!
Beoordeling: Een verhaal over de milieuproblematiek in het gebied van de Rijnmond, dus nogal aktueel, al speelt het zich al weer een aantal jaren geleden af (wat blijkt uit het feit, dat de scholen op verschillende tijden vakantie hebben). De stijl is hier en daar wat stroef. Het is een positief kinderboekje. Echter, de godsdienstige strekking is nagenoeg afwezig, waarom het als uitdeelboekje op de zondagsschool niet in aanmerking komt.
Eindoordeel: niet aanbevoelen. M.C.R.-Vr.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.