Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMurk A.J. Popma

Klaas en Koos en het bootje, druk 1, 39 blz.
6 t.d.t., G.K.O., J.M. 6-8 j. Klaas en Koos maken een bootje van een klomp. Ze binden het aan een boom, maar de wind rukt het los. Dan drijft het op het water, tot bij het huis van een klompenmaker. Diens kind krijgt het te pakken en vernielt het. Klaas en Koos zien even later de mast drijven. Daarna het roer. Als ze bij de klompenmaker komen, vertellen zij hem alles. Hij geeft hen een nieuwe klomp en maakt er een bootje van. De strekking is evangelisch, al wordt er slechts éénmaal duidelijk over de Here Jezus gesproken. De kinderlijke gedachtenwereld is prachtig weergegeven. Het is een psychologisch mirakel, zoals de schrijver zich inleeft in de wereld van het kind. Zijn stijl is volkomen aangepast aan de emoties van de jongens. Er is geen sprake van opzettelijke vroomheid. Naar de leeftijd van de kinderen blijkt hier, hoe de natuurlijke "speelwereld" tot verdriet kan leiden. Zo kunnen volwassenen "opgaan" in studie of handwerk en daarin zondigen. Een juweel van een verhaal, dat we hartelijk aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Murk A.J. Popma

Klaas en Koos en het bootje, druk 1, 39 blz.
prijs in slappe omslag f 0,60; jongensboek.
Inhoud: Klaas en Koos hebben hun bootje, dat ze niet mee naar school mogen nemen, vastgebonden aan een boom. Maar de wind heeft het touw stuk getrokken, zodat het bootje wegvoer. Een hond krijgt het te pakken en brengt het bij zijn baas. Na ingespannen zoeken krijgen de jongens zo het bootje terug.
Conclusie: Dit verhaaltje wordt onderhoudend verteld. Een beetje spanning zit er wel in, maar verder heeft het geen inhoud en daarom is het niet bruikbaar voor onze uitdeling op het Kerstfeest. Het blijft een moeilijkheid om boekjes met een christelijke strekking voor de kleintjes te vinden.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.