Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronW.G. van de Hulst jr.

Ko-tje en het kerstfeest, druk 1, 45 blz.
prijs 65 cent; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek. leeftijd 7-9 jaar. Ko-tje van zoveel hoog in een nauwe steeg heeft een bijna nieuw jurkje gekregen. Moeder heeft het te drogen gehangen voor het raam. Plotseling is het verdwenen en Ko-tje moet met haar oude jurkje naar het Kerstfeest. Ze is erg boos en verdrietig. Maar als ze het Kerstverhaal van de dominé hoort, wordt ze blij en mag ze echt Kerstfeest vieren. Ook het jurkje komt terecht. Strekking: Niet het belangrijkste is, hoe we er van buiten uitzien, maar of we van het Kindeke in de kribbe houden. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Niet onaardig voor 7- en 8-jarigen. Een beetje gezocht! Het Kerstgebeuren wordt te veel als aantrekkelijk verhaaltje en te weinig als heilige werkelijkheid behandeld.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Ko-tje en het kerstfeest, druk 2, 44 blz.
prijs f 0,75; gecartonneerd; meisjesboek, leeftijd ±8 jaar.
Inhoud: Ko-tje van zoveel hoog in een nauwe steeg heeft een bijna nieuw jurkje gekregen. Moeder heeft het te drogen gehangen voor het raam. Plotseling is het verdwenen en Ko-tje moet naar het Kerstfeest met haar oude jurkje. Ze is erg boos en verdrietig. Maar als ze het Kerstverhaal van de dominé hoort, wordt ze blij en mag ze echt Kerstfeest vieren. Ook het jurkje komt terecht. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Niet onaardig voor 7- en 8-jarigen. Een beetje gezocht! Het Kerstgebeuren wordt te veel als aantrekkelijk verhaaltje en te weinig als heilige werkelijkheid behandeld. Blz. 43: "De Heere Jezus was voor alle mensen geboren."
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Ko-tje en het kerstfeest, druk 3, 44 blz.
prijs f 0,80; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Ko-tje, een arm meisje, moet naar Kerstfeest een oude gelapte jurk aan, omdat haar nieuwe is weggehaald door spelende jongens. Het wordt toch een goed Kerstfeest, omdat ze hoort dat de Heere Jezus niet ziet naar de buitenkant, maar het hart aanziet. Toch komt haar jurk nog terecht. Strekking: De liefde van Christus schenkt vrede in het hart en dit is meer waard dan alle moois in deze wereld.
Conclusie: Goed boekje, keurig geschreven. Verbindingsstrepen maken het lezen voor onze kleintjes gemakkelijk. Verantwoord.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Ko-tje en het kerstfeest, druk 4, 44 blz.
prijs gebonden f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Morgen zal Ko-tje in een zo goed als nieuw (gekregen) jurkje naar het Kerstfeest gaan. Het hangt buiten het raam te drogen. Op onverklaarbare wijze verdwijnt het. Met boosheid in 't hartje gaat Ko-tje naar het Kerstfeest. Na de vertelling is de boosheid verdwenen: Ko-tje heeft begrepen, dat de Here Jezus door de kleren heen ziet. Later komt het jurkje terecht. Strekking: Niet uiterlijke dingen, maar alleen het geloof maakt gelukkig. Kinderen kunnen elkaar onbedoeld veel leed aandoen, zelfs bij hun spel.
Conclusie: "Gewoon" verhaaltje, erg oppervlakkig. Bezwaar tegen "De Here Jezus was voor alle mensen geboren" (blz. 43).
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Koosje en het kerstfeest, druk 5, 46 blz.
leeftijd vanaf ongeveer 7 jaar (ook om voor te lezen), omslag en illustraties door W.G. van de Hulst jr. Prijs f 9,90.
Inhoud: Koosje heeft een deftige, nieuwe jurk gekregen. De schrik is groot als de jurk van de drooglijn is verdwenen. Morgen is het kerstfeest en de jurk is weg... Koosje wil niet met het lelijke, oude jurkje naar het kerstfeest van de zondagsschool. Verdrietig luistert Koosje naar het kerstverhaal. Ze hoort van de Heere Jezus in doeken (!) gewonden... en wordt blij. Als Koosje thuis is, komt de boze buurman de jurk brengen. Hij vertelt het verhaal van Kees en Henkie. Opmerkingen: Geheel "in eigen stijl" neemt de schrijver ons mee naar een bovenhuis in een smal straatje. Al lezend (en als je de tekeningen bekijkt) beleef je het verhaal van Koosje en de boze buurman, de nachtwaker. We voelen mee met het meisje dat naar het kerstfeest van de zondagsschool gaat en dan zonder een mooie, nieuwe jurk... Een les: Koosje is verdrietig (dat mag) en boos (dat mag niet!). Een boodschap voor ons... blz. 25 "Wat God belooft, gebeurt altijd". Hoe lees ik op blz. 24 "Dan mochten al de mensen weer blij zijn en gelukkig..." en 25 "wat voor alle mensen is"...? Op blz. 26 staat "het was alleen maar in doeken gewonden". Was dit niet een gewoonte in die dagen? Mooi dat een kind vertelt van het kerstfeest! De oude (buur)man denkt aan het verhaal van Koosje.
Eindoordeel: Aanbevolen. B. H.J.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 2000

Open Boekbeoordeling.