Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronNel Verschoor-van der Vlis

Kerstfeest in het witte huis, druk 1, 61 blz.
prijs 95 ct; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek; leeftijd 7-10 jaar.
Inhoud: Juultje helpt bakker de Jong met het wegbrengen van kerstkransen. Zij komt dan in 't grote witte huis letterlijk binnenvallen, waar een grote kerstboom staat. Josefientje, die daar woont, viert Kerstfeest jaar op jaar, maar zonder dat er van de Heere Jezus verteld wordt. Altijd een sprookje. Juultje vertelt van de Heere Jezus. Zij mag dan ook op 't Kerstfeest van Josefientje komen en vertelt weer op haar wijze wat Kerstfeest is. Aaltje, het dienstmeisje, heeft er vroeger ook van gehoord, maar is er aan voorbijgegaan, maar door Juultje wakker geschud. Zij zal Josefientje nu verder van de Heere Jezus gaan vertellen. Strekking: Een Kerstfeest zonder de Heere jezus is waardeloos. Ook kleine kinderen wordt alles onthouden, als hen niet van Jezus wordt verteld. De kerstboom wordt gebruikt.
Conclusie: Hier wordt op kinderlijke wijze iets verteld van het Kerstfeest. Helaas heb ik er in gemist waarom de Heere Jezus gekomen is, hoewel Aaltje later verder vertellen zal. Als begin van een nieuwe periode, het wijzen op Jezus, is dit boekje niet onaardig. Jammer dat het kind Josefientje in dit boekje niet verder gebracht is. Dat maakt wel nieuwsgierig.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Kerstfeest in het witte huis, druk 4, 61 blz.
prijs f 1,85 gebonden, geillustreerd; meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Omdat de knecht ziek is, mag Juultje de bakker helpen bij 't bezorgen van kerstkransen. In het witte huis ontmoet zij Josefientje. Ze wordt op Kerstfeest genodigd en vertelt daar het Evangelie, wat de andere kinderen niet kennen. Die andere kinderen en ook in het Witte Huis leefde men slechts bij sprookjes en kerstboom. Kerstboom is er in 't witte huis, maar eigenlijk in de zin van: Zo doet men het als men niet beter weet.
Conclusie: goed verteld verhaal, godsdienstig, evangeliserend. Inhoud goed. Stijl en taal in orde. Eindoordeel aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.