Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMies Vreugdenhil

Koos heeft een geheim, druk 1, 38 blz.
geïllustreerd door Margreet Jonker, leeftijd basisschool onderbouw, aviniveau 5. Prijs f 9,90. In deze "Horizon"reeks onder redaktie van Hans van Holten verschijnen kinderboeken voor de basisschoolleeftijd.
Inhoud: Als Koos uit school komt, komt de buurvrouw hem tegemoet. Zij vertelt hem dat moeder naar het ziekenhuis is en dat ze een broertje hebben gekregen. Oma komt om te helpen. Koos en zijn zusje Anneke zijn blij met het nieuwe broertje dat Daniël heet. De haarspelden van oma, de muisjes voor op de beschuiten en het bezoek aan het ziekenhuis maken allemaal indruk op Koos. Als opa komt krijgt hij vijf gulden. Koos zorgt voor een bos bloemen als zijn moeder thuiskomt. De Heere wordt gedankt als het gezin weer bij elkaar is. Als moeder, Anneke en de baby rusten, verveelt Koos zich. Hij loopt buiten en schopt tegen een steen. De steen komt tegen een poot van een hond. De baas van de hond kijkt boos. Koos kijkt en roept: "Kale kop". Als Koos thuis is, is hij erg rustig. Hij is niet vrolijk. Hij moet er steeds maar aan denken. De meneer met het kale hoofd belt aan en vertelt zijn verhaal. Koos moet van zijn vader naar het huis aan de overkant om te zeggen dat hij het niet meer zal doen. Aan de overkant blijken geen kinderen te zijn. "Nooit gekregen", zegt de mevrouw. Koos vindt het fijn dat alles nog goed komt. Opmerkingen: Fijn dat er gesproken wordt over het krijgen van kinderen! De naam van het broertje doet denken aan de Bijbel. Een mooie gelegenheid om met kinderen te praten...! In dit boek worden we meegenomen in een christelijk gezin; er wordt gebeden en gedankt (blz. 121. Ook de tekst op het geboortekaartje getuigt ervan: "Door Gods goedheid werden wij verblijd..." (blz. 181. Fijn dat het gezinsleven zo positief wordt beschreven. Het is echt gezellig. Ook de "straf" op Koos' ondeugd past in het geheel. Zijn avondgebedje (blz. 36, 37) toont ons hoe in dit gezin niet alleen een formuliergebedje/versje een plaats krijgt, maar ook het met eigen woorden zeggen.
Conclusie: Dit boek kunnen we aanbevelen! Het tekent ons een fijn christelijk gezin. Kinderen voelen zich hierbij op hun gemak. Ook het bestraffen van de ondeugd past bij de sfeer van het boek. Genemuiden W. A. J. Jansen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.