Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H.A. Wijmans

Leen van den havenmeester, druk 1, 117 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen band). 16 t. d. t. 60 cent. Leen, zoon van den havenmeester Kooy, wiens oudere broer Hendrik vaart op 't schip van Oom Klaas, is de held van 't verhaal. Hij heeft een hekel aan schipper Knijf, een ruwe spotter, die gedurig Leens ongelukkige zusje Geesje bespot en uitlacht. Er wordt gestolen bij Knijf, maar hoewel Leen begrijpt, wie de daders zijn (door een boodschap, die hij voor Dirk Bot, bijgen. Manke Dirk, heeft gedaan) zwijgt hij, omdat hij Knijf niet lijden mag. Manke Dirk en zijn broer Dries zijn met hun vader, den ouden Bot, de schrik van 't havenplaatsje. Oom Klaas, een oprecht Christen, vertelt, dat, bij een storm op de Zuiderzee, vrouw Bot, een vrome vrouw, met zes kleine kinderen is verdronken; alleen Bot met Dirk en Dries zijn met moeite gered. De ongelukkige schipper heeft helaas troost gezocht bij den drank en is zoo met zijn zoons aan lager wal geraakt en tot allerlei kwaad vervallen, hoewel soms blijkt, dat manke Dirk meer op zijn moeder lijkt en vaak door vader tot kwaad doen moet gedwongen worden. Bij een petroleumdiefstal worden ze door Hendrik en Oom Klaas gesnapt, ernstig toegesproken, doch niet aan de politie overgegeven. Oom Klaas, die 't gezin van vroeger kent, doet al wat hij kan, om Bot en zijn jongens weer op den goeden weg te brengen. Ook Knijf tracht hij tot betere gedachten te bewegen, maar deze verharde spotter komt eerst na een ernstig ongeluk tot verandering en inkeer. "Leen van den havenmeester" is een vrij ingewikkeld verhaal, waaruit zeker veel te leeren valt omtrent het zeemansbedrijf. De hoofdstrekking is, dat men geen wraakzucht mag koesteren tegen zijn vijand, maar geneigd moet zijn hem van harte te vergeven. O.i. komen er veel onwaarschijnlijkheden in dit verhaal voor: het doet ons vreemd aan, dat manke Dirk juist Leen in den arm neemt, om de afwezigheid van schipper Knijf te kunnen constateeren, terwijl het ook niet waarschijnlijk is, dat Leen zoolang blijft zwijgen. Doch ons hoofdbezwaar is het verhaal van de bekeering der familie Bot. Eén oudejaarsavondpreek is voldoende om den ouden Bot met volle verzekerdheid te doen roemen in zijn verlossing. Eigenaardig is, dat dergelijke snelle bekeeringen altijd op Kerstmis plaats vinden, terwijl we hier te weinig vinden van leedwezen over de zonde en behoefte des harten aan den Zaligmaker. Ook blijkt de geest der algemeene verzoening uit het kreupelrijmpje: "Er is een Kindje geboren op aard, 't Kwam op de aarde voor ons allegaar." Deze groote gebreken zijn oorzaak, dat we dit boek slechts met schroom kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

H.A. Wijmans

Leen van den havenmeester, druk 1, 117 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Leen's vader is havenmeester. Leen mag zijn vader veel helpen, wat hij gaarne doet. Als hij een boodschap voor zijn vader doet, ontmoet hij een zoon van Bot, die vraagt naar een schipper. Dienzelfden avond wordt daar ingebroken. Leen belooft daarna, dat hij zwijgen zal. Maar vanzelf komt hij nu in moeilijkheden. Het gezin van Bot past slechts op. Ze stelen ook nog olie, Leen's vader en een oom van Leen brengen Bot tot andere gedachten en weten hem van den verkeerden weg af te krijgen met zijn gezin. Ja, Bot komt zelfs nog tot bekeering. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een boeiend verhaal, dat de jongens gaarne zullen lezen. Maar het godsdienstige element in dit verhaal maakt het voor ons toch onbruikbaar. De verandering in Bot's leven is het werk van menschen. De bekeering gaat eigenlijk van zelf. In de werkelijkheid gaat het toch wel een "beetje" anders!! En dat moeten onze kinderen vroeg leeren verstaan. En daarom moeten we van dit boekje, hoe goed het het verhaal overigens ook is, opmerken:
Conclusie: Niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H.A. Wijmans

Leen van den havenmeester, druk 1, 117 blz.
Dit boekje brengt ons in een echt Hollandsche atmosfeer. De haven met de lichten en seinen, de brulboei, de mistbel, het donkere, klotsende water. Hier groeit Leen van den Havenmeester op tusschen schippers en visschers, waarbij wij vaak zulke echt vrome menschen vinden. Er gebeurt heel wat in dit verhaal, misschien wel wat al te veel. Met minder was 't rustiger en mooier gebleven. Maar toch aan te bevelen als een goed en spannend boek voor onze jongens. Leeftijd 12-13 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1938