Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Hesse

Lenteboden , druk 1, 192 blz.
Gaf Freule de la Bassecour Caan ons het een en ander te lezen over de zending, door de Nederl. corporaties in onze bezittingen gedreven, in: "Lenteboden" geeft ons L. Jansen Schoonhoven een vertaling van hetgeen J. Hessen in 't Duitsch vertelt van zending over vier werelddeelen en uit het gebied van den Islam. Aan Zendingslectuur is dus dit jaar geen gebrek; of dit alles echter nog geheel zal voldoen aan den wensch uitgesproken in "School en Leven" No. 6 en 7, 1909 door Jan Ligthart? 1)
Ook al heeft men nog zoo grondig studie gemaakt van zending en land- en volkenkunde, zoo is men nog niet opeens een v. Hichtum, een Been, een Kievit. Het is in zekeren zin gemakkelijker neutrale boeken te schrijven. Een Christelijk boek moet nu eenmaal een Christelijk cachet hebben of 't is eenvoudig geen Christelijk boek (wat nog heel iets anders is dan een on-christelijk boek). Die hooge eisch steeds in het oog te houden, kan natuurlijk litterarisch belemmerend werken en daarom, zoo men niet in het oude soort bekeeringsboekjes vervalt, is de opgave extra moeilijk.
1) Nadat ik dit schreef, ontving ik No. 13 van den 11 den Jaargang van School en Leven. Daarin worden de werkjes van Jonkvr. d. l. B. C. zéér gunstig door Jan Lighart beoordeeld en de lezing warm aanbevolen, niet alleen voor Christelijke, maar ook voor neutrale scholen. Het is een zeer levenswaardige critiek, die ook prijst de "Studieschets over Nederlandsch Oost-Indië, ten dienste van Zendmgsstudiekringen", uitgegeven door den Ned. Studenten-Zendingsbond.
Boekbeoordeling in Het Kind, 18-12-1909

Open Boekbeoordeling.