Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.J. Frinsel

Jongens in overall, druk 1, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,35; jongensboek, leeftijd 12-15 jaar.
Inhoud: Henk gaat naar de ambachtsschool en heeft vanaf de eerste dag ruzie met Gijs. Ze zijn jaloers op elkaar. Waarschijnlijk is het Gijs, die een stinkbom onder Henks bank gooit, waarvoor Henk strafwerk moet maken. Uit wraak ruilt Henk later zijn kapotte vijl voor die van Gijs. Gijs wordt woest en van school gejaagd. Na allerlei baantjes komt hij op een fabriek, maar als hij daar wordt geplaagd, slaat hij 's nachts een kostbare machine stuk en Gijs wordt naar een opvoedingsgesticht gebracht. Strekking: De tegenstelling tussen het chr. gezin van Henk en het ruzie-gezin van Gijs komt scherp uit. De vreselijke gevolgen van Henks kwaad worden wel hel geschilderd: voor Henk die "christen" is, is er een nieuw begin. Maar voor Gijs blijft er het opvoedingsgesticht. Dat bevredigt niet, daarom is het, jammer, dat:
Conclusie: het boek niet kan worden aanbevolen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
J.J. Frinsel

Jongens in overall, druk 2, 110 blz.
Een boeiend en opvoedend boek in protestantse geest, dat speelt in een weinig beschreven milieu, de ambachtsschool, is Jongens in overall, door J.J. Frinsel (2e druk). Henk Bulthuis is aangenomen in de afdeling machine-bankwerken van de ambachtsschool. In deze afdeling is ook een zekere Gijs Pronk, even leergierig als Henk, maar zeer onsympathiek. Het loopt natuurlijk op ruzie uit tussen de twee rivalen. Dit gaat steeds verder, treiteren, elkaar benadelen en beschuldigen. Het eindigt met het wegsturen van Gijs, echter door een lage valse daad van Henk. Gijs valt steeds dieper, en zelfs de poging van Henk het onrecht te herstellen, kan niet meer verhinderen dat Gijs in een opvoedingsgesticht terecht komt. Een passage over zonde en vergeving daarvan doet het gemis van de biecht sterk voelen en vereist van de katholieke jeugd kennis van de afwijkende protestante opvatting. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

J.J. Frinsel

Jongens in overall, druk 4, 112 blz.
11 t.d.t., G.K.C.B., J. 10-14j., (zie B.B. 1956). Dit is een boeiend verhaal voor grote jongens. Het kwaad wordt beleden en vergeving gevraagd, ook aan de Heere. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963