Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

Licht op de zwarte weg, druk 1, 186 blz.
4 t.d.t., G.K.O., J.M. 14-16 j. Bill Pervet, zoon van Sir Charles Pervet, kasteelheer in Zuid-Engeland, wil naar zee. Na de dood van zijn vader betrekt zijn oom het kasteel. Deze geeft aan de wens toe, hoewel hij 't liever anders had gezien. Bill monstert aan op een mooie schoener met bestemming Zuid-Amerika. In de Atlantische Oceaan trotseert het een heftige storm, maar door sabotage ontstaat er brand op het schip en lijdt het schipbreuk voor de Surinaamse kust. Bill en zijn vriend Joke worden in zee geslingerd en bereiken zwemmend de kust. Na een tocht van vele dagen door moerassen en oerwoud, levend van de kokosnoten, die ze plukken, komen ze uitgeput op een plantage aan. Ze ergeren zich aan de ruwe en wrede behandeling der slaven, zoeken toenadering tot hen door met hen mee te werken, zoals ook twee zendelingen doen. Er komt geen contact en als de slaven tot opstand komen, het plantershuis in brand steken en de opzichters vermoorden, zoeken ze ook de vier blanken in hun hutten. Die weten te ontkomen en bereiken na een zwerftocht een havenplaats. Bill en John monsteren aan op een Engels schip, dat Plymouth als reisdoel heeft. De titel is misleidend. Er staat ten slotte wel iets over de Here Jezus in, maar een prediking van het Evangelie voor zondaren mankeert. Een Evangelie van naastenliefde is alles. Verder komt in het verhaal wel uit, dat God overal is en overal kan bewaren. We kunnen dan ook moeilijk verder gaan dan tot een matige aanbeveling.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

G. van Heerde

Licht op de zwarte weg, druk 1, 186 blz.
in slappe omslag, pocket-boek; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: William Pervet, laatste telg uit een Engels adellijk geslacht, wil gaan varen. Hij wordt koksmaat op een Engelse schoener, de "Seaking". Voor de kust van Suriname vergaat het schip. William en een matroos zwemmen naar de kust. In het binnenland bereiken ze een plantage. Onder de negers, die beestachtig behandeld worden, werken twee Hernhutter zendelingen. De negers staan op en steken het huis van een opzichter in brand. De blanken worden gedood. De Engelsen met de Hollandse zendelingen weten te ontkomen. Strekking: Goed zendingsverhaal uit de tijd der slavernij.
Conclusie: Een lezenswaardig boek, ook wel geschikt voor de oudste leerlingen der Z.S.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Licht op de zwarte weg, druk 1, 186 blz.
In Licht op de zwarte weg, het 37e deel van de "Mei-Pockets", vertelt Gerrit van Heerde hoe de 16-jarige William Pervet in het jaar 1739 als kajuitsjongen meegaat op een groot zeilschip. Het doel van de reis is Amerika, maar dit land wordt nooit bereikt. Een scheepsbrand gooit Bill en John, de jongste matroos, in zee, en beiden bereiken zwemmend de kust van Suriname. Na een wekenlange tocht belanden ze op een Hollandse plantage waar ze een negeropstand meemaken. Ze vluchten en komen na allerlei gevaren in een klein havenplaatsje, waar ze door een Engelse schoener opgepikt worden en huiswaarts keren. Het boek is goed geschreven en zal de jeugd boeien door de vele spannende avonturen. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.