Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. Vergers

Liefde en haat of De oranjeman en de patriot, druk 2
Met 4 platen.
Prijs ingenaaid f 0.60; gebonden f 0.85.
Dit boekje is een degelijk verhaal, de historie trouw gevolgd. Van Vergers kan niet altijd gezegd worden, dat hij boeit, maar wèl, dat hij altijd getrouw en nauwkeurig zoekt te zijn in het weergeven van feiten en het beschrijven van toestanden, soms tot in de kleinste bijzonderheden.
van »Liefde en haat" kunnen we echter zeggen, dat de schrijver met dit verhaal zichzelf overtrof. Geen oogenblik inspanning heeft het ons gekost het ten einde toe te lezen.
't Is een zeer lezenswaard boekske, dat over een tijdvak handelt, waarover wel veel geschreven is, maar meer van Patriotische dan van Oranjegezinde zijde. In dit verhaal komt de historie echter tot haar recht. De geschiedenis van den Oranjegezinden officier Van Straal en zijn neef Van de Walle, een hartstochtelijk patriot, geeft een aanschouwelijk beeld, waartoe godsdienst- en partijhaat zelfs bloedverwanten kunnen brengen.
Onze jongelui krijgen er een goeden kijk door op de geschiedenis der Revolutie in 't eind der vorige eeuw hier te lande.
Het verhaal is onderhoudend en leerzaam tevens.

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus