Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Dolf Kloek

Lientje gaat aan wal, druk 1, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,50; meisjesboek.
Inhoud: Als kleine Lientje, een schippersmeisje, alleen thuis moet blijven, terwijl haar vader en moeder boodschappen doen, dan gaat ze in haar eentje de wal op, eerst een klein eindje, maar tenslotte verdwaalt ze. Zij wordt gevonden en door vriendelijke mensen thuisgebracht. Strekking: Lientje had niet ongehoorzaam mogen zijn, want daardoor raakt ze in grote moeilijkheden. Gelukkig komt alles weer terecht en na berouw volgt vergeving.
Conclusie: Het is jammer, dat de schrijver alleen de vinger legt bij het weglopen van Lientje, het had zijn nut gehad als de ouders ook erkend hadden, dat zij dit meisje niet alleen thuis hadden mogen laten, met een brandend petroleumstelletje. Kleine kinderen worden maar al te vaak alleen achter gelaten, de ouders waren ook schuldig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Dolf Kloek

Lientje gaat aan wal, druk 1, 32 blz.
4 t.d.t., G.K.O., M. 6-8 j. Lientje woont in een woonschuit, gezellig beschreven in de inleiding. Vader en moeder zijn boodschappen gaan doen. Lientje en Pollie passen op de schuit. Ze verveelt zich, gaat aan wal, verdwaalt, door 't luisteren naar kerstliedjes, die klinken uit een groot magazijn. Vermoeid rust ze uit op een stoep van een groot huis. Loesje woont daar en vraagt wat ze doet. Ze vertelt van hun woonboot. Loesje's moeder haalt Lientje binnen en nu ziet Lientje voor 't eerst een groot huis. Pappa komt erbij. Ze vertelt alles van het stil weglopen en verdwalen. Loesje's pappa neemt de auto, zoekt de winkel, waar de kerstliederen klinken. Nu weet Loesje weer de weg. Veilig teruggebracht bij vader en moeder, die angstig al een poos gezocht hadden. Bij 't slapen gaan zegt Lientje: Ons kleine huis is veel liever dan 't grote huis. Een vlot en onderhoudend geschreven verhaal, waarin naar voren komt, dat de Heiland de kleuters altijd ziet, ook als ze weglopen. Teer beschrijft Dolf Kloek 't gebed, dat moeder en Lientje bidden om vergeving van haar ongehoorzaamheid. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961