Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Basil Mathews

Livingstone de padvinder , druk 1, 189 blz.
G. K. C. 0. 7 z. p. 15 t. d. t. f 1.30 (Banden van 45 cent). Een mooi, kloek boek over een groot man, die zijn leven heeft toegewijd aan een groote zaak, nl. den grooten zendeling-ontdekkingsreiziger Livingstone. Hij wordt er geteekend als missionair, maar vooral als padvinder, die veel onbekende dingen uit het zwarte werelddeel aan het licht bracht en ontsluierde. Uit den aard der zaak is zulk een boek als levensbeschrijving hier en daar eenigszins "taai". Toch heeft de schrijver herhaaldelijk spannende episodes ingelascht. Ook blijkt het, dat het een vertaling is. Een Hollandsche schrijver zou 't soms anders gezegd hebben. De illustraties zijn heel mooi, de penteekeningen neigen weer naar wat een 25 jaren geleden gebruikelijk was. Het zijn blijkbaar cliché's uit een vroeger werk over Livingstone. Dit boek ontwikkelt, verwarmt en verrijkt. Het zal een spoor nalaten in menige jongensziel. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1927

Basil Mathews

Livingstone de padvinder , druk 2, 183 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 16 t.d.t. Een mooi, kloek boek over een groot man, die zijn leven heeft toegewijd aan een groote zaak, nl. den grooten zendeling-ontdekkingsreiziger Livingstone. Hij wordt er geteekend als missionair, maar vooral als padvinder, die veel onbekende dingen uit het zwarte werelddeel aan het licht bracht en ontsluierde. Uit den aard der zaak is zulk een boek als levensbeschrijving hier en daar eeningszins „taai". Toch heeft de schrijver herhaaldelijk spannende episodes ingelascht. Ook blijkt het, dat het een vertaling is. Een Holland-sche schrijver zou 't soms anders gezegd hebben. De illustraties zijn heel goed. Dit boek ontwikkelt en verrijkt. Het zal een spoor nalaten in menige jongensziel. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Basil Mathews

Livingstone de padvinder , druk 2, 183 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 14 jaar; Zendingsgeschiedenis.
Korte inhoud: Het boek beschrijft ons de levensgeschiedenis en het werk van den Zendeling-ontdekkingsreiziger Livingstone. De moeilijkheden, ontberingen en gevaren worden beschreven, doch ook de onverschrokken moed en volharding van den held, zijn strijd tegen den slavenhandel. Algemeene op- of aanmerkingen: Wat het godsdienstige betreft, heeft het niet onze instemming. Het is zeer oppervlakkig in dit opzicht. Als verhaal om ons een kijk te geven op het donkere werelddeel is het zakelijk goed. Voor uitreiking als Kerstgeschenk minder geschikt. De stijl is niet bepaald vlot te noemen. Men moet houden van ontdekkingsreizen vol avonturen en dan trekt het. Nieuwe spelling. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
Basil Mathews

Livingstone de padvinder , druk 3, 183 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 16 t.d.t. Een prachtverhaal uit 1658 over lotgevallen van scheepspersoneel der 0. Indische Compagnie. De vrome stuurman Leeman neemt aan boord van de „Vink" zijn gezin, via de Kaap, mee naar Indië. Daar moet hij, onder schipper Volckersen, een onmensch, met de galjoen „de Waeckende Boeij" op zoek naar mogelijke overblijfselen, menschen en geld, van de in het Zuidland vergane „Vergulde Draeck". Een boot van de galjoen gaat aan land en vindt houtresten. Schipper Volckersen laat Leeman en zijn 13 man daar echter in den steek. Dat noodzaakt Leeman met „veertien man in een boot" de reis van weken naar Java te doen. Een verschrikkelijke tocht. Honger, dorst, scheurbuik, sterfgevallen. Terwijl zij in Batavia als verloren gewaand worden, keeren eindelijk 4 van de 14 terug. Ook Leeman. De hoofdpersoon is uitnemend geteekend. Zijn godsvrucht wordt beschreven op zulk een wijze als wij het wenschen. Het boek is vol avonturen, de beschrijving is van het begin tot het einde spannend. Niet wild. De penteekeningen kunnen ons echter slechts matig bekoren; zij spreken te weinig. Het boek is geknipt voor de oudste jongens; misschien nog beter voor jongens boven den Zondagsschoolleeftijd. In elk geval voor beiden. We bevelen het, zoowel om het gegeven als om de wijze van bewerking, zonder voorbehoud gaarne aan. Geautoriseerde vertaling van W.A.P. Smit. G.K.C.O. (Cartonnen band). 16 t.d.t. Een mooi, kloek boek over een groot man, die zijn leven heeft toegewijd aan een groote zaak, S. den grooten zendeling-ontdekkingsreiziger Livingstone. Hij wordt er geteekend als missionair, maar vooral als padvinder, die veel onbekende dingen uit het zwarte werelddeel aan het licht bracht en ontsluierde. Uit den aard der zaak is zulk een boek als levensbeschrijving hier en daar eenigszins "taai". Toch heeft de schrijver herhaaldelijk spannende episodes ingelascht. Ook blijkt het, dat het een vertaling is. Een Hollandsche schrijver zou 't soms anders gezegd hebben. De illustraties zijn heel goed. Dit boek ontwikkelt en verrijkt. Het zal een spoor nalaten in menige jongensziel. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940