Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H.A. Genaar

Maarten van den visscher, druk 1, 29 blz.
G. K. 0. 4 t. d. t. 35 cent. Een zeer eenvoudig verhaal, onopgesmukt er ongekunsteld, uit het zeemansleven, geschreven voor kinderen van negen tot dertien jaar. Maarten, de zoon van Dirk Taal, is een jonger van 12 jaar, die voor 't eerst met Vader, die visscher is, naar zee mag. Moeder blijft met zijn zusje Trientje, welke ziek is, alleen thuis. Dichtbij woont een oude vrouw, Geertemoei, die een kleinkind van 3 jaar bij zich heeft. Deze wordt door vr. Taal bezocht en verzorgd in haar ziekte; en bij haar sterven neemt vr. Taal de kleine Ali mee naar haar huis. Ondertusschen zijn vele visschers teruggekeerd maar Dirk Taal niet. Moeder laat zich door Trientje, die weer beter is, uit den Bijbel voorlezen en luistert naar het noodweer in bekommering over man en kind. In dien nacht sterft oude Geertemoei en in dien nacht komt haar man druipnat thuis met den bewusteloozen Maarten op den arm. Bijna verdronken, maar nog gered. Maarten wordt er ziek door, maar herstelt weer en kan het Kerstfeest bijwonen met Vader. De kleine Ali blijft bij Dirk Taal, tot vreugde van de kinderen. Op het feest is een kerstboom, de kinderen zingen kerstversjes en de dominé spreekt over de Kerstgeschiedenis. De inhoud is dus een tooneeltje uit het visschersleven. 't Is het gewone gegeven van de gevaren op zee en de redding. De heele inhoud is niet kwaad maar toch wat onbeduidend. Dat evenwel het woord God er zijn plaats in krijgt, vergoedt weer veel. - We zouden het kunnen noemen een verhaal van "Stilte". We vonden: "stil gingen ze"; "Vader liep stil"; "Geertemeu prevelde een stil gebed", "een stille blijde trek op 't gelaat"; "Het was een stille avond"; "Stil gelukkig had Maarten gezegd"; "Kinderkens wilt nu stille gaan"; "Licht is de nacht, de stilte blij"; "Maarten luisterde naar die stille stem"; "Stil werd Maarten, heel stil"; "In de menschen een welbehagen, zeide stil de Vader". Maar te stil is ook de auteur over de beteekenis van het Kerstfeest. Slechts een verlichte kerstboom; en een weinig zeggend kerstlied. Het vermelden van Joh. 3:16 kan dit alles niet goed maken; ook niet de mededeeling, dat de grijze dominée de aloude geschiedenis van Jezus in de kribbe verhaalde. Toen de predikant zei, dat Kerstmis niet is een feest van ontvangen, maar een feest van geven, werd het Maarten in eens duidelijk, dat hij dankbaar moest zijn voor zijn redding, maar van de gave van Gods Zoon voor verloren zondaren wordt niet gesproken. Al hadden we in dezen meer gewenscht, toch willen we aanvaarden wat gegeven is, en onder voorbehoud dit boekje aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

H.A. Genaar

Het huisje in de duinen, druk 2, 29 blz.
Oude titel: Maarten van den Visscher. jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9,12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Maarten, de zoon van Derk Taal, mag met zijn vader mee naar zee. Zijn zusje Trientje was ernstig ziek, maar de tijd riep naar zee. Deze eerste zeereis liep ongelukkig af. Een geweldige storm steekt op, die het schip doet breken op het strand. De opvarenden loopen gevaar allen te vergaan, doch ze worden behouden. Ook Maarten, die bewusteloos de ouderlijke woning wordt binnengedragen. Na een ernstige ziekte herstelt hij en gaat met Kerstfeest met vader voor het eerst weer mede naar de kerk. Geertemoei is ook gestorven en nu wordt haar kleindochtertje in het gezin van Taal opgenomen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een keurig verhaal aan het visschersleven ontleend. Hier wordt ons een kijkje gegeven van de gevaren, die den visscherman bedreigen in de uitoefening van zijn beroep. De geestelijke strekking kon beter. De uitgever wordt vriendelijk verzocht voor het woord "Heer" "Heere" te drukken. Dat is voortdurend ook het stootende voor ons bij Bredée.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
H.A. Genaar

Het huisje in de duinen, druk 2, 29 blz.
G. K. 0. 4 t. d. t. 16 cent. Een zeer eenvoudig verhaal, onopgesmukt en ongekunsteld, uit het zeemansleven, geschreven voor kinderen van negen tot dertien jaar. Maarten, de zoon van Dirk Taal, is een jongen van 12 jaar, die voor 't eerst met Vader, die visscher is, naar zee mag. Moeder blijft met zijn zusje Trientje, welke ziek is, alleen thuis. Dichtbij woont een oude vrouw, Geertemoei, die een kleinkind van 3 jaar bij zich heeft. Deze wordt door vr. Taal bezocht en verzorgd in haar ziekte, en bij haar sterven neemt vr. Taal de kleine Ali mee naar haar huis. Ondertusschen zijn vele visschers teruggekeerd, maar Dirk Taal niet. Moeder laat zich door Trientje, die weer beter is, uit den Bijbel voorlezen en luistert naar het noodweer in bekommering over man en kind. In dienzelfden nacht sterft oude Geertemoei en komt haar man druipnat thuis met den bewusteloozen Maarten op den arm. Bijna verdronken, maar nog gered. Maarten wordt er ziek door, maar herstelt en kan het Kerstfeest bijwonen met Vader. De kleine Ali blijft bij Dirk Taal, tot vreugde van de kinderen. Op het feest is een kerstboom, de kinderen zingen Kerstversjes en de dominé spreekt over de Kerstgeschiedenis. De inhoud is dus een tooneeltje uit het visschersleven. 't Is het gewone gegeven van de gevaren op zee en de redding. De heele inhoud is niet kwaad maar toch wat onbeduidend. Het boekje is in veel opzichten maakwerk. Dat evenwel het Woord Gods er zijn plaats in krijgt, vergoedt weer veel. - We zouden het kunnen noemen een verhaal van "Stilte". We vonden: "stil gingen ze"; "Vader liep stil"; "Geertemeu prevelde een stil gebed", "een stille, blijde trek op 't gelaat"; "Het was een stille avond"; "Stil gelukkig. had Maarten gezegd"; "Kinderkens wilt nu stille gaan"; "Licht is de nacht, de stilte blij"; "Maarten luisterde naar die stille stem"; "Stil werd Maarten, heel stil"; "In de menschen een welbehagen, zeide stil de Vader". Maar te stil is ook de auteur over de beteekenis van het Kerstfeest. Slechts een verlichte kerstboom; en een weinig zeggend Kerstlied. Het sentiment spreekt meer dan de werkelijkheid van het feit, dat Hij, Die in Bethlehem geboren werd, de oorzaak is van alle weldaden, door de zonde verbeurd. Het vermelden van Joh. 3:16 kan dit alles niet goed maken; ook niet de mededeeling, dat de grijze dominée de aloude geschiedenis van Jezus in de kribbe verhaalde. Toen de predikant zei, dat Kerstmis niet is een feest van ontvangen, maar een feest van geven, werd het Maarten in eens duidelijk, dat hij dankbaar moest zijn voor zijn redding, maar van de gave van Gods Zoon voor verloren zondaren wordt niet gesproken. Al hadden we in dezen meer gewenscht, toch willen we aanvaarden wat gegeven is, en onder voorbehoud dit boekje aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935