Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



E. Kok

Wij hebben één Vader, druk 1, 63 blz.
Prijs f 0,85; gebonden; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar. Strekking: Abs vader is aan de Duitsers verraden. Dat kost hem het leven. Abs wraak mislukt. Een nieuw plan, gericht tegen het dochtertje van de verrader, is oorzaak van een ongeluk van Abs onderwijzer, die in het ziekenhuis terecht komt, waar Ab en z'n vrienden hem opzoeken. De strekking is: Hebt uw vijanden lief, doet wel.
Conclusie: De inhoud is nogal gezocht, terwijl de godsdienstige strekking zeer oppervlakkig is (zie titel). Lantaarnplaatjes op het Kerstfeest van de Z.S.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
E. Kok

Wij hebben één Vader, druk 2, 63 blz.
prijs f 1,10; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: De "schooiersclub" van Ab Verburg maakt het een nieuwe meester op Zondagsschool erg moeilijk en haalt allerlei kattekwaad uit. Door hun schuld krijgt de Zondagsschool-onderwijzer een ongeluk. Hij laat de jongens bij zich komen in het ziekenhuis en weet door zijn vertelling de jongens het verkeerde van hun doen te laten zien. Dit heeft een gunstige uitwerking.
Conclusie: We kunnen de goede bedoeling van de schrijver waarderen. Hij wil een boekje geven met een evangeliserende strekking en zo de kinderen bijbrengen, dat God geen onderscheid maakt tussen rijk en arm, terwijl we ook de kracht op moeten brengen om mensen te vergeven, die in de oorlog aan de verkeerde kant stonden en leed over verschillende gezinnen hebben gebracht. De uitwerking echter valt nog al tegen. Er komen nog al enkele onwaarschijnlijkheden in voor, ik denk aan het gesprek van Ab met de bakker. Er wordt ook erg gewerkt met het wit-zwart schema. Het geheel zal de kinderen niet toespreken.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.