Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A.G. Lameris-Bolt

Marientje aan het grote meer, druk 1, 94 blz.
prijs gebonden f 2,25; meisjesboek, leeftijd 12 jaar (kan ook voor jongens bestemd worden).
Inhoud: Marientje is met haar moeder (haar vader is overleden) op familiebezoek in Amerika. Eerst zijn oom Peter en tante Betty in New Jersey aan de beurt. Oom en tante brengen de logees per auto naar Grand Rapids. De tocht is heel prettig en vol interessante belevenissen, o.a. de Niagara watervallen. (De tekening op blz. 34 is m.i. niet geheel in overeenstemming met de tekst). Eindelijk aankomst en verblijf in de "blokhut" van de fam. Halders, waar een "reünie" van de hele familie wordt gehouden. Hoofdpunt: verhaal van grandma Halders over de pioniers. Geen bepaald kerstboek.
Conclusie: Voor meisjes (en ook jongens) een heel gezellig verhaal; wel moeten ze interesse hebben voor reisverhalen en vrij wat van aardrijkskunde en geschiedenis weten. Grandma vertelt de geschiedenis van haar grootmoeder, die met haar ouders en anderen in de vorige eeuw als pioniers naar Amerika trokken, omdat ze meenden in Nederland God niet te kunnen dienen, zoals Hij dat vraagt. Dit laatste komt niet voldoende naar voren. 't Verhaal bij het kampvuur aan het meer zal de jeugd boeien, daarom:
Eindoordeel: aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Marientje aan het grote meer, druk 1, 94 blz.
Minder geslaagd vinden wij het boekje van A.G. Lamerls-Bolt: MARIENTJE AAN HET GROTE MEER (f2.25), dat voor jongens en meisjes van 9-11 jaar is geschreven. Allereerst is het erg hinderlijk dat in dit boekje vaak naar voorgaande deeltjes wordt verwezen. En de vele Enge1se uitdrukkingen en woorden, die in dit kinderboek voorkomen, worden wel in noten vertaald, maar voor jonge lezers is dat toch verre van aantrekkelijk.
Marientje is met haar moeder in de VS en gaat naar een familie-reunie in Michigan. De reis daarheen wordt wel aardig beschreven en de ontmoeting van de vele neefjes en nichtjes in het gastvrije huis aan het grote meer is voor Marientje uiteraard een geweldige belevenis.
Maar of de schrijfster er met dit bock in slagen zal (jongens) en meisjes van 9-11 jaar te boeien (met beschrijvingen over bijv. de Niagara-watervallen etc.) betwijfelen we sterk. Het boekje "Marientje in Amerika" ( dat we vorig jaar beoordeelden) vinden we beslist beter geslaagd dan dit "vervolg".
Nederlands Dagblad, 1968