Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronSj. van Duinen

Marinda en Rianne vinden elkaar, druk 1, 108 blz.
gebonden, geïllustreerd met enkele prachtige zwart-wit tekeningen van Jaap Kramer, geschikt voor meisjes vanaf ± 13 jaar. Prijs: f 7,95 (na 31-12-'94: f 12,50).
Inhoud: Marinda is een meisje van 13 jaar. Haar vader is sinds enkele maanden boswachter en zij wonen dan ook in het boswachtershuis aan de rand van het bos. Marinda zit op de MAVO. Haar klasgenoot Jannie woont ook sinds kort in het dorp. Zij worden vriendinnen. Als ze eens in het bos zijn, worden ze lastig gevallen door een paar vervelende jongens. Ze gaan er vandoor en maken dan onverwacht kennis met Rianne. Zij is een ouder meisje en ze zit in een elektrische rolstoel. Zij heeft nooit kunnen lopen. Dit is de eerste keer, dat Marinda en Rianne "elkaar vinden". Maar op nog een heel andere manier zullen zij "elkaar vinden". Marinda krijgt n.l. polio. Zij is niet ingeënt tegen deze erge ziekte, omdat haar ouders hiertegen principiële bezwaren hebben. Na een lange ziekenhuisopname komt zij in een rolstoel terecht. Vervolgens moet zij naar een revalidatiecentrum. Daar maakt zij kennis met een totaal andere levenssfeer dan zij van huis uit gewend is. Een tijdje gaat het goed, maar dan krijgt zij zo'n heimee (mede veroorzaakt door een al te opdringerig gedoe van een medepatiënt), dat ze, na overleg met de behandelende arts, naar huis mag. Dan "vinden Marinda en Rianne elkaar" beiden zittend in een rolstoel.
Conclusie: Voor meisjes vanaf ongeveer 13 jaar zou ik dit boek warm aanbevelen. Voor kinderen van de Zondagsschool-leeftijd echter, vind ik de inhoud van dit boek nog té beladen. Daarom kan ik het voor deze categorie meisjes niet aanbevelen.
Eindoordeel: niet aanbevolen. Krimpen a/d IJssel W. Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.