Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Marijke op het eiland, druk 1, 93 blz.
13 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-13 j. Dit is het verhaal van een gezin, dat de vakantie op Terschelling doorbrengt. Een verhaal vol zonnige stranddagen, maar ook vol avontuur. Te vermelden valt, het op het strand lopen van een kustvaarder en vooral hetgeen op de Bosplaat gebeurde. Vader had nl. beloofd met moeder en de kinderen per huifkar daar heen te gaan. Hij wordt echter voor de zaak weggeroepen. Marijke weet van moeder toestemming te krijgen met enkele van de kinderen er heen te mogen gaan. Door de vloed en mist worden ze overvallen. Ze weten een reddingshuisje te bereiken, waaruit ze na spannende uren bevrijd worden. Een heel goed boek. De schrijver ziet kans het Evangelie in de loop van het verhaal ongeforceerd naar voren te brengen. Vader laat z'n kinderen het mooie in de natuur zien, als een scheppingswonder van God. De redding wordt als een gebedsverhoring gezien. Gelukkig wordt het gebed hier niet getekend als een redmiddel, dat a.h.w. automatisch de hulp op laat draven. Het boek is keurig uitgevoerd en wordt hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

K. Norel

Marijke op het eiland, druk 1, 93 blz.
prijs gecartonneerd f 1,20; meisjesboek.
Inhoud: Marijke brengt met haar ouders, broers en zusjes de vakantie door op Terschelling. Ze maakt kennis met het leven der eilandbewoners, o.a. het jutten. Op een tocht naar de Bosplaat, samen met haar 2 broers en zusjes, worden de kinderen overvallen door de mist. Na een tocht vol angst en moeite belanden ze in een drenkelingenhuisje. Daar worden ze later weggehaald. Strekking: "Vergeving vind je bij God."
Conclusie: Een goed geschreven boek. Er zit spanning in. Mooie natuurbeschrijving. Geschikt voor de grotere meisjes. Ook jongens zullen het echter wel mooi vinden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Marijke op het eiland, druk 1, 93 blz.
K. Norel vertelt over de belevenissen van Marijke op het eiland. Marijkes ouders hebben een huisje gehuurd op Terschelling en het hele gezin - vader, moeder en zeven kinderen - brengt er de vakantie door. In het begin trekt vader er met de oudsten steeds op uit, maar wanneer hij onverwachts voor zaken wordt weggeroepen, moeten ze zich alleen amuseren. Marijke besluit fietsend en lopend met de anderen naar de Bosplaat te gaan, een tocht die hun per huifkar was beloofd. Dit leidt tot een gevaarlijk avontuur, dat gelukkig toch nog goed afloopt. Een goed geschreven, aardig boekje in christelijke geest, met veel bijzonderheden over de Waddeneilanden, speciaal Terschelling. (geb. f 1,20)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.