Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 1, 24 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Martientje is een schipperskind; ze woont met haar ouders en broer Piet op "de Volharding", een zeilschip. Op achtjarigen leeftijd gaat zij naar de schippersschool. Helaas, de komende malaise maakt een einde aan haar schoolgaan. Vader kreeg steeds minder vracht en nu kan het schoolgeld enz. niet meer betaald worden. Dat is 'n heele teleurstelling voor Martientje. Dan komt een schippersdominé op bezoek. Druk wordt gepraat over den moeilijken tijd, ook wordt over Martientje en haar goeden aanleg gesproken. Zij heeft ook gehoord van de armoede van andere schippers. Wanneer dan voorgesteld wordt door den vriendelijken bezoeker, om voor haar het schoolgeld te betalen, wil Martientje dit besteden aan die arme schippers. Zij wil dus een offer brengen. Maar dan zegt de dominé, dat ook voor de anderen wordt gezorgd. In den Kerstnacht knielt een ingelukkig Martientje op de plecht van het schip, om den Heere Jezus te danken voor dit onverwachte geluk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboekje van den bekenden schrijver. Met genoegen hebben wij dat gelezen. Het is degelijk en keurig. Met het schippersleven is de auteur goed bekend. De strekking is goed en Martientje's offer is mooi geteekend.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 2, 24 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Martientje is een schipperskind. Als zij acht jaar is, gaat ze naar de Schippersschool. Helaas, de crisis maakt er een einde aan. Dat is een heele teleurstelling in haar leven. Dan komt er een schippers dominee op bezoek. Druk wordt er gepraat over de armoede onder de schippers. Maar de dominee hoort ook over Martientje's teleurstelling. Door zijn bemiddeling kan ze gratis een jaar weer naar school. Maar nu Martientje gehoord heeft van de armoede onder andere schippers, wil ze het geld daar liever voor besteden. Ze wil een offer brengen. Maar dat behoeft niet. In den Kerstnacht knielt een in-gelukkig Martientje op de plecht van het schip, om den Heere te danken voor dit onverwachte geluk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboekje van den bekenden schrijver. Met genoegen hebben we het gelezen. Het is degelijk van inhoud. De auteur blijkt met het schippersleven goed bekend te zijn. De strekking is goed. Martientje's bereidheid om een offer te brengen, is mooi geteekend.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 2, 24 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. 8 cent. Dit boekje met fraai geïllustreerd omslag vertelt van Martientje. Ze is een schipperskind en wordt naar de schippersschool gezonden. Ze vindt het er heerlijk en is een flinke leerlinge. Na een jaar moet ze tot haar groote verdriet, op de "Volharding" terugkomen. De crisis is oorzaak geweest, dat de "Volharding" nagenoeg geen vrachten meer heeft. De dominé van de kerkboot zorgt voor de groote verrassing, dat Martientje toch nog weer naar de schippersschool kan gaan. Martientjes groote verlangen wordt dus bevredigd. Het gezegende werk van de Evangelisatieboot moet in 't verhaal uitkomen. Martientje is een heel nobel, sociaal-voelend meisje, die bij de blijde tijding niet eerst denkt aan zichzelf, en haar groote voorrecht wil afstaan aan minder bedeelde schipperskinderen. Dat is de zwakke zijde: hier en daar gebrek aan realiteit. Een schippersmeisje verlangt niet naar sneeuw en ijs; ook niet op Kerstfeest: ze weet veel te goed, dat er dan niets te verdienen valt. Overigens ligt dat niet aan een gebrek aan kennis van het milieu. De sterren worden de "oogen van God" genoemd. Er wordt wel gesproken van Gods grootste geschenk, maar het is jammer, dat deze gedachte niet exacter wordt uitgewerkt. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 3, 24 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Martientje is een schipperskind. Als ze acht jaar is, gaat ze naar de Schippersschool. Helaas, de crisis maakt er een einde aan. Dat is een heele teleurstelling in haar leven. Dan komt er een schippersdominee op bezoek. Druk wordt er gepraat over de armoede onder de schippers. Maar de dominee hoort ook over Martientje's teleurstelling. Door zijn bemiddeling kan ze gratis een jaar weer naar school. Maar nu Martientje gehoord heeft van de armoede onder andere schippers, wil ze het geld daar liever voor besteden. Ze wil een offer brengen. Maar dat behoeft niet. In den Kerstnacht knielt een in-gelukkig Martientje op de plecht van het schip om den Heere te danken voor dit onverwachte geluk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboekje van den bekenden schrijver. Met genoegen hebben we het gelezen. Het is degelijk van inhoud. De auteur blijkt met het schippersleven goed bekend te zijn. De strekking is goed. Martientje's bereidheid om een offer te brengen, is mooi geteekend.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 4, 24 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Dit boekje met fraai geïllustreerd omslag vertelt van Martientje. Ze is een schipperskind en wordt naar de schippersschool gezonden. Ze vindt het er heerlijk en is een flinke leerlinge. Na een jaar moet ze tot haar groote verdriet, op de „Volharding" terugkomen. De crisis is oorzaak geweest, dat de „Volharding" nagenoeg geen vrachten meer heeft. De dominee van de kerkboot zorgt voor de groote verrassing, dat Martientje toch nog weer naar de schippersschool kan gaan. Martientjes groote verlangen wordt dus bevredigd. Het gezegende werk van de Evangelisatieboot doet het verhaal uitkomen. Martientje is een heel nobel, sociaal-voelend meisje, dat bij de blijde tijding niet eerst denkt aan zichzelf, en haar groote voorrecht wil afstaan aan minder bedeelde schipperskinderen. Er wordt wel gesproken van Gods grootste geschenk, maar het is jammer, dat deze gedachte niet exacter wordt uitgewerkt. Dit verhindert ons echter niet, het boekje aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 5, 24 blz.
Prijs f 0,25; slappe omslag; geïll.; meisjesboek, 8-12 jaar.
Inhoud: Martientje is een schipperskind. Als ze acht jaar is, gaat ze naar de Schippersschool. Helaas, de crisis maakt er een einde aan. Dat is een hele teleurstelling in haar leven. Dan komt er een schippersdominee op bezoek. Druk wordt er gepraat over de armoede van de schippers. Maar de dominee hoort ook over Martientjes teleurstelling. Door zijn bemiddeling kan ze gratis een jaar weer naar school. Maar nu Martientje gehoord heeft van de armoede onder andere schippers, wil ze het geld liever daarvoor besteden. Ze wil een offer brengen. Maar dat behoeft niet. In de Kerstnacht knielt een in-gelukkig Martientje op de plecht van het schip om de Heere te danken voor dit onverwachte geluk.
Conclusie: Een prachtboekje van de bekende schrijver. Met genoegen hebben we het gelezen. Het is degelijk van inhoud. De auteur blijkt met het schippersleven goed bekend te zijn. De strekking is goed. Martientjes bereidheid om een offer te brengen, is mooi getekend.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Martientje's verlangen, druk 5, 24 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Dit boekje met fraai geïllustreerd omslag vertelt van Martientje. Ze is een schipperskind en wordt naar de schippersschool gezonden. Ze vindt het er heerlijk en is een flinke leerlinge. Na een jaar moet ze tot haar grote verdriet, op de „Volharding" terugkomen. De crisis is oorzaak geweest, dat de „Volharding" nagenoeg geen vrachten meer heeft. De dominee van de kerkboot zorgt voor de bijzondere verrassing, dat Martientje toch nog weer naar de schippersschool kan gaan. Martientjes grote verlangen wordt dus bevredigd. Het gezegende werk van de Evangelisatieboot doet het verhaal duidelijk uitkomen. Martientje is een heel nobel, sociaal-voelend meisje, dat bij de blijde tijding niet eerst denkt aan zichzelf, en haar grote voorrecht wil afstaan aan minder bedeelde schipperskinderen. Er wordt wel gesproken van Gods grootste geschenk, maar het is jammer, dat deze gedachte niet exacter wordt uitgewerkt. Dit verhindert ons echter niet, het boekje aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949