Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Co van der Steen-Pijpers

Met de straaljager naar Princenhof, druk 1, 92 blz.
prijs gebonden ƒ 1,20; jongensboek.
Inhoud: De meester bereidt met zijn klas een driedaags schoolreisje voor. Peters vader krijgt in die tijd een ongeluk, zodat het niet zeker is of Peter mee kan. Als het zover is, is vader weer ongeveer beter, maar dan krijgt Peter een ongeluk en kan niet mee. Toch brengt Peter de laatste dag met oom Willem in de jeep - de straaljager - nog een bezoek aan zijn klas op Princenhof. Strekking: Deze kan het best weergegeven worden met de spreuk, die met rode letters op een der wanden van Princenhof te lezen was: "Wees altijd een christen in woord en daad." Er worden enkele zeer wijze opmerkingen gegeven en uitgewerkt.
Conclusie: De strekking is hier wel weergegeven. Het is een spannend vakantieverhaal. Maar wij vragen ons toch af: wat bedoelt de schrijfster met "christen in woord en daad"? Bijbels gezien is het geheel zeer oppervlakkig. Zo lezen we b.v. van Peters aanvankelijk egoïsme. Hij vertelt dit aan vader, maar hij doet niets om het goed te maken. Daarom moeten we neigen naar:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Co van der Steen-Pijpers

Met de straaljager naar Princenhof, druk 1, 92 blz.
Co van der Steen-Pijpers neemt de de lezertjes mee Met de straaljager naar Princenhof. De vijfde klas zal met meester drie dagen naar buiten gaan. Maar voor Peter het zijn vader kan vragen, krijgt deze een ongeluk. Meester maakt toch de zaak in orde: Peter mag mee. Twee dagen voor de reis krijgt hij door een splinter een voet-infektie, waardoor hij thuis zou moeten blijven. Een buurman rijdt hem dan de laatste dag met de jeep naar Princenhof... en Peter geniet. Dit, in protestantse geest geschreven boekje kan gerust gelezen worden, maar komt verder niet boven de middelmaat uit.(geb. f 1.20)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.