Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronE.B. Smeenk-Peterkamp

Kosta, druk 1, 56 blz.
gebonden, geïllustreerd met 10 zwartwit tekeningen, geschikt voor jongens (en meisjes) vanaf 8 jaar (inhoudelijk; qua leestechniek: 6 jaar; serie "De Leeslamp" voor moeilijk lezenden: korte zinnen, geen moeilijke woorden). Prijs f 11,75.
Inhoud: Kosta is een jongen van 15 jaar, die op een Grieks eiland woont. Daar woont ook de oude weduwe (?) Kora. Haar zoon Timo werkt op het vasteland. Kosta mag voor de oude Kora naar Timo toe om een cadeau voor Kora op te halen, een prachtige vaas. Hij ontmoet op het vasteland de Nederlandse archeoloog (dit woord wordt niet gebruikt!). Wim laat hem in Athene de plaats zien waar Paulus geweest is. Op weg naar huis, wordt Timo door agenten gepakt en meegenomen, want de vaas die hij bij zich heeft voor Kora lijkt precies op een gestolen vaas. De man die komt kijken of het inderdaad de gestolen vaas is, is Wim. Het is de vaas inderdaad, maar Kosta vertelt dat hij hem van Timo meegekregen heeft. Gelukkig weet Timo nog van wie hij de vaas gekocht heeft. Dat leidt ertoe dat er een bende door de politie wordt opgerold.
Conclusie: De korte zinnetjes (zie boven) maken het boek beslist niet kinderachtig. Dat Kosta de Griekse jongen is, die op een eiland woont, blijkt pas op blz. 19 en 27. De schrijfster had dit beter al bij de eerste zinnen kunnen vermelden. Dit gegeven maakt een waarheidsgetrouwe weergave van de godsdienstige beleving van Kosta en de anderen er niet makkelijker op. Het godsdienstig klimaat in Griekenland is tenslotte Grieks-orthodox. Leuk is het bezoek aan Athene, waar het Bijbelverhaal over Paulus' bezoek aan Athene prachtig inpast. Op blz. 47 is Kosta na het bidden rustig geworden. "Hij vertrouwt op de Heere". Misschien is het verschil tussen ideaal en praktijk toch wat groter. Een lezend kind moet er zich toch wat in kunnen herkennen.
Eindoordeel: warm aanbevolen. C. de Pater en Pleunine de Pater
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.