Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marijo

Mietsie en Lajos, druk 1, 32 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het boekje beschrijft ons de geschiedenis van een Hongaarsch gezin. Vader moest in dienst en sneuvelde. Moeder bleef met twee kinderen achter. Met hard werken tracht zij in haar onderhoud te voorzien. Maar al haar noeste arbeid baat niet. Mietsie gaat nu met nog andere kinderen naar Holland. Zij komt bij een gezeten boer zonder kinderen. Daar heeft zij het bijzonder goed. Maar toch is soms het verlangen sterk naar Moeder en Lajos. Wat een blijdschap als met Kerstfeest ook Lajos in Holland komt. Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi boekje. De gedachten van een kind zijn goed weergegeven. Er is in de na-oorlogsche jaren veel geleden in Hongarije. Het boekje laat ons iets zien van het lijden over de grenzen. Het woord Heere gebruikt.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Mietsie en Lajos, druk 2, 32 blz.
Zie boekbeoordeeling 1936, blz. 52.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Mietsie en Lajos, druk 2, 32 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. 12 cent. We treffen in dit verhaal een weinig gebruikt thema aan: dat van het Hongaarsche kind, dat in Holland verzorgd wordt. Mietsie en Lajos zijn zusje en broertje. Vader is in den oorlog gesneuveld, en daardoor breekt voor het gezin een moeilijke tijd aan. 't Valt Moeder zwaar, om met naaien den kost te verdienen. Er komt een dame; ze vraagt of Mietsie geen zin heeft om naar Holland te gaan, waar heel veel Hongaartjes heen trekken, om wat aan te sterken. Ze komt op een boerderij, waar de menschen heel goed voor haar zijn. Ze wordt direct ziek, doordat ze, onverstandig, te veel eet. Gelukkig betert ze weer. Als de vrouw van den boer ziek wordt, verpleegt Mietsie haar als 'n echte "zuster". Als een groote Kerstverrassing merkt ze, dat geheel achter haar rug om, ook haar broertje, dat ze zoo mist in 't verre land, naar Holland is gehaald. Het heeft den boer een groot offer gekost, maar hij heeft dat gedaan uit wederliefde tot den Heiland. Mooi weergegeven is het begeerlijke van 't vreugde bereiden aan een kind, dat de intimiteit en de blijdschap van het ouderlijk huis moet missen. Het Evangelie wordt er duidelijk in verkondigd. De verhaalwijze is onderhoudend. De uitvoering net. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Marijo

Mietsie en Lajos, druk 3, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Vader, een Hongaar, sneuvelt in dienst van het vaderland. Moeder blijft met twee kinderen achter. Mietsie gaat met andere kinderen naar Nederland. Ze heeft het bijzonder goed in een boerengezin zonder kinderen. Met de Kerstdagen komt Lajos ook naar Holland. Strekking: Algemene strekking. De nood in Hongarije na de oorlog geschilderd. De verhoudingen in 't gezinsleven goed: liefde en medeleven. Gebruik van Here.
Conclusie: Goed verteld en goed van inhoud, goed kinderboekje! Heel jammer is het, dat de betekenis van het Kerstfeest op de achtergrond komt door de komst van Lajos. Eindoordeel; aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Mietsie en Lajos, druk 4, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Vader, een Hongaar, sneuvelt. Moeder blijft met twee kinderen achter. Mietsie gaat met andere kinderen naar Nederland. Ze heeft het bijzonder goed in een boerengezin zonder kinderen. Met Kerstfeest komt Lajos ook naar Nederland. Strekking: Algemeen. Nood in Hongarije na de oorlog geschilderd. Verhouding in het gezinsleven goed.
Conclusie: Goed verteld. Betekenis van het Kerstfeest raakt op de achtergrond door Lajos' komst.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.