Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Tjits Veenstra

Moeders grote dochter, druk 1, 24 blz.
Een gezellig, goed geschreven gezinsverhaaltje van Tjits Veenstra is Moeders grote dochter. Zevenjarig Berteke wil moeder zo graag helpen in het huishouden, maar omdat zij een kleine droomster is, doet zij steeds erg domme dingen. Nadat zij echter de Here Jezus gevraagd heeft haar toch te willen helpen, lukt alles veel beter. Spelend in protestants milieu, is het boekje ook voor katholieke kinderen goed te gebruiken.(f 0,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

Tjits Veenstra

Moeders grote dochter, druk 3, 24 blz.
prijs ƒ 0,35; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Betteke wil moeder graag helpen, maar ze doet alles verkeerd. Als moeder een dag uit zal gaan, moet alles thuis in orde zijn. Ze bedoelt het wel goed, maar alles loopt verkeerd. Later maakt ze veel goed, door zonder meer de opgedragen taak goed te verrichten. Strekking: Algemene strekking. Iedereen maakt fouten, we moeten leren door "schade en schand". Gebruik van Heer.
Conclusie: Matig verhaaltje. We moeten bij kinderen de goede bedoeling weten te waarderen en niet door ons: "Er deugt weer niets van" de moed ontnemen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Tjits Veenstra

Moeders grote dochter, druk 4, 24 blz.
prijs in slappe omslag f 0,65; meisjesboek 7-9 jaar.
Inhoud: Berteke van 7 jaar is een onhandig droomstertje, die graag moeder wil helpen. Na enkele domme ongelukjes zegt vader: "Jij helpen? Van de wal in de sloot zeker!" Dan gaat ze boven zitten huilen. Moeder zoekt haar op, praat en bidt met haar. De volgende morgen staat Berteke vroeg op, veegt en poetst en schilt, maar maakt veel vuil. Als de anderen opstaan, vinden ze een grote rommel in kamer en keuken. Berteke moet zonder eten naar bed. Vader brengt haar een boterham en praat met haar. Geleerd door alle fouten past ze 's middags voorbeeldig op haar broertje en dankt 's avonds God. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een kinderlijk geschreven boekje met wat al te sterk gekleurde opeengestapelde foutjes en onhandigheden. Het doet wat onwaarschijnlijk aan. De paedagogische strekking is goed, de inhoud kinderlijk en in chr. sfeer. Waarom zo vaak "Heer"?
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.