Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 1, 44 blz.
Prijs f 0,60. gecart. geïll.; jongensboek. Strekking: Door onvoorzichtigheid van twee jongens loopt een konijn uit een auto weg. Dit konijn heet Wilhelmus. Het wordt weer gevonden en teruggebracht. Dan vertellen de jongens heel eerlijk, hoe het gebeurd is. Gebruik van Heer.
Conclusie: De schrijver weet op een boeiende manier te vertellen van hetgeen met het konijn gebeurt. Helaas bevalt ons de geestelijke strekking niet op blz. 37. Het luisteren naar de stem diep in hun hart is meer sentimenteel dan bijbels. Ook kinderen hebben bekering nodig en dat is iets anders dan van bange, flinke eerlijke jongens worden, waar ze om bidden. En het lijkt ook niet juist om de Zondagmorgen te gebruiken vlak voor kerktijd om het weer goed te maken en het mandje bij een ziek meisje te brengen. Jammer, dat we het daarom maar heel matig aanbevelen kunnen. Want het is werkelijk aardig, kinderlijk en boeiend verteld.
Eindoordeel: heel matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 2, 44 blz.
prijs f 0,75; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Wilhelmus is de naam van een konijn, dat door onvoorzichtigheid van Kareltje en Jaap uit een vrachtauto ontsnapt. Het voor Harmke bestemde dier is terecht gekomen bij de dokter. De jongens krijgen het mee en brengen het op de plaats waar het hoort. Strekking: Op Zondag voor de kerkdienst brengen de jongens het konijn weg. 't Kwaad wordt beleden, maar ook in dit boekje blijft alles vaag en oppervlakkig. Opbiechten van kwaad aan moeder. Dan alles zomaar goed. Gebruik van Heer.
Conclusie: Goed verzorgd Nederlands. Taal gericht op 't kind van de bedoelde leeftijd. Met weinig gegevens een geschikt kinderboek opgebouwd.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 3, 44 blz.
prijs f 0,80; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-10 jaar.
Inhoud: Wilhelmus is een konijntje, dat ontsnapt is uit een vrachtauto door de schuld van Jaap en Kareltje. Het was bestemd voor een ziek meisje. De jongens weten het dier terug te krijgen en brengen het naar Bot voor de zieke Harmke. Ze durven niet te vertellen, dat het konijntje door hun schuld was ontsnapt. Bot prijst hen als brave jongens, maar ze vinden dit niet prettig. Ze biechten moeder hun kwaad en gaan daarna ook aan Bot vertellen, hóé alles was gegaan. Strekking: 't Kwaad wordt beleden, maar 't is vaag en oppervlakkig. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een aardig verteld en geïllustreerd boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 4, 44 blz.
prijs f 1,30 gebonden; jongens- en meisjesboek, 6-9 jaar (Cirkelserie).
Inhoud: Karel en Jaap van de dominee laten bij ongeluk een wit konijn ontsnappen uit de cabine van baas Bot. Diens zieke dochtertje is erg bedroefd, als ze het haar beloofde konijn "Wilhelmus" niet krijgt. De jongens brengen een drankje bij Bot, maar durven niet vertellen, dat zij het konijn lieten ontsnappen. De dokter pakt het konijn. De volgende morgen brengen de jongens het beest in een oude hoedendoos terug en zetten het voor de keukendeur. Baas Bot brengt 's avonds appels voor de bovenstbeste jongens, die dan moeder alles vertellen. De volgende morgen brengen ze alles weer in orde bij Bot. Strekking: Wees oprecht en openhartig en maak goed, wat je bedorven hebt.
Conclusie: Een leuk eenvoudig en toch spannend verhaaltje met een goede strekking: zondebesef (echt kinderlijk) berouw, schuldbelijden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 5, 44 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-9 jaar.
Inhoud: Jaap en Kareltje van de dominee laten per ongeluk een wit konijntje ontsnappen uit de cabine van baas Bots vrachtauto. 't Was voor het zieke dochtertje van Bot bestemd. Ze kunnen het diertje in de sneeuw niet te pakken krijgen. Juffrouw Johanna van de dokter roept ze om een flesje medicijnen bij Bot te brengen. Ze durven niet te vertellen, dat zij het portier van de vrachtauto op een kier hebben laten staan. 't Konijn is intussen door de open deur van het doktershuis binnengewipt en wordt de volgende morgen door de jongens bij Bot gebracht.
Conclusie: De schrijver drukt de voetsporen van zijn vader. Hij weet op vaak geestige en gevoelige wijze dit verhaaltje te doen leven. Zonder vrome woorden zit er een goede christelijke sfeer in dit fraai geïllustreerde boekje.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Wilhelmus, druk 6, 53 blz.
gebonden, bijzonder mooie, sfeervolle zwart-wit platen. Ze sluiten nauw aan bij de tekst en beelden het verhaal op een sprekende wijze uit. Geschikt voor jongens en meisjes van ± 4 om voor te lezen, van ± 7 jaar om zelf te lezen. Prijs f 6,50 (na 31-12-94 f 9,25).
Inhoud: Het is op een middag in de winter. Overal ligt sneeuw. En het is heel koud. Twee jongens, Jaap en Kereltje, lopen nog buiten. Ze moeten naar huis. 't Is al bijna donker. Dan opeens zien ze de vrachtauto van Baas Bot staan. Hoewel ze al bijna thuis zijn, meerijden met de vrachtauto van Baas Bot lijkt ze heel leuk. Ze willen het aan hem gaan vragen. Maar het stuurhuisje is leeg. Is Baas Bot er niet? Ze gaan hem zoeken. Ze tikken op het raampje en doen dan de autodeur 'n beetje open. Maar nee, hij is er niet. Opeens, wat is dat...? Er schiet iets wits naar buiten, de straat op. Wiphip, wiphip. Het is het konijn "Wilhelmus" van Baas Bot, dat hij voor zijn zieke dochtertje had meegenomen. De jongens schrikken heel erg. Het is hun schuld, dat het konijn nu kwijt is. Vlug gaan ze zoeken. En dan gebeurt er erg veel! Wat zijn de jongens bang! Maar: "wie zoek, die vindt", "eerlijk duurt het langst".
Conclusie: Een heel boeiend en warm geschreven kinderverhaal, zich afspelend in vroeger dagen. Heerlijk knus om naar te luisteren of om zelf te kunnen lezen. Er gaat ook iets opvoedends vanuit: n.l. ben je verkeerd geweest, vertel het maar! Want: "eerlijk duurt het langst". Oók de Heere schenkt vergeving, wie Hem daar om vraagt. En Hij wil je ook helpen om eerlijk te kunnen zijn.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. E. de Jong-Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.