Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJeanette van Beilen

Marijke, druk 1, 61 blz.
prijs gecartonneerd f 1,10; meisjesboek.
Inhoud: Marijke verdwaalt in het bos, bij het bosbessen plukken. Mijnheer Anton vindt haar, doornat en met een bloedend been, De boswachter brengt haar thuis. Marijke krijgt van moeder een mooie pop, die ze later aan Honka geeft, het eenzame Hongaarse meisje. Riteke geeft Honka haar serviesje en juffrouw Kroon geeft haar hondje. Marijke, Riteke en Honka worden vriendinnen. Strekking: God zorgt voor ons, als we in angst en moeite zijn. We moeten een offer kunnen brengen voor hen, die zoveel missen moeten. Er is vaak zoveel vreugde bij het gelukkig maken van anderen.
Conclusie: Een prettig leesbaar boekje voor onze jongere meisjes. De schrijfster zorgt wel voor zoveel afwisseling, dat de meisjes het met genoegen zullen lezen. Het past in het christelijk gezin.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Jeanette van Beilen

Marijke, druk 2, 61 blz.
prijs f 1,35 gecartonneerd; meisjesboek, Lft, 6-8 jaar.
Inhoud: Marijke verdwaalt in het bos bij het bosbessen zoeken. Mijnheer Anton, die ze gefotografeerd had, brengt ze weer veilig thuis. Dan krijgt ze de mooie pop, waar ze naar verlangd had en een Hongaars vriendinnetje. Die geeft ze haar nieuwe pop! Strekking: Een leuk verteld kinderverhaaltje met spannende momentjes voor de kleintjes.
Conclusie: 't Godsdienstige ligt er niet dik bovenop, maar is er bescheiden doorheen geweven. Gezellig kleine-meisjesboekje.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Jeanette van Beilen

Marijke, druk 3, 61 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; meisjesboek, leeftijd 7-10 jaar.
Inhoud: Marijke verdwaalt in het bos. Zij wordt gevonden door de meneer, voor wie zij weggevlucht was. Later neemt deze haar, met Riteke, mee naar de speeltuin. Daar ontmoeten ze een Hongaars weesmeisje. Ze sluiten vriendschap en Marijke geeft haar zelfs haar nieuwe pop.
Conclusie: Een aardig verhaaltje, maar niet erg spannend geschreven. Soms is het wat erg kinderachtig. Pedagogisch is het wel verantwoord, maar godsdienstig is het zwak.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
Jeanette van Beilen

Marijke, druk 4, 56 blz.
prijs gebonden f 1,80; geïllustreerd; meisjesboek, leeftijd 6-9 jaar.
Inhoud: Tijdens het bosbessen plukken is Marijke verdwaald. Een vakantieganger, meneer Anton, vindt haar en brengt haar thuis. Later mag ze met deze meneer en zijn vrouw, in, gezelschap van haar vriendin Riteke, naar een speeltuin. Daar sluit ze vriendschap met een Hongaars weesmeisje, aan wie zij haar pop geeft.
Conclusie: Fijn geschreven verhaal voor de jonge meisjes. Goede opvoedkundige strekking. Ook godsdienstig aanvaardbaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.