Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Carla

Moeders verjaardag, druk 2, 16 blz.
G.K.O. 3 t. d. t. 16 blz. Wim schuift op Moeders verjaardag een doos met taartjes van den stoel, zoodat er maar vijf heel blijven en de andere in elkaar zijn gedrukt. De dienstbode krijgt de schuld. Op bed, als hij niet in slaap kan komen vanwege het ontruste geweten, vertelt hij alles aan moeder. Als moeder met hem gesproken heeft en Wim heeft gebeden, kan hij rustig inslapen. Een wat onbeduidend verhaaltje, waarin een vertelling van Oom Frans uit zijn jeugd nog een te ruime plaats inneemt. De strekking: „God ziet alles, al zien het ook de menschen niet", is goed. Dat het verbergen van de waarheid en daardoor een ander de schuld geven, zonde is, moest beter uitkomen. De kleine rakkers zullen overigens in de gedachten wel van de gevallen taartjes meesmuilen. Voor de kleintjes wel aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

Carla

Moeders verjaardag, druk 3, 16 blz.
G.K.O. 3 t.d.t. 16 blz. Wim schuift op Moeders verjaardag een doos met taartjes van den stoel, zoodat er maar vijf heel blijven en de andere in elkaar zijn gedrukt. De dienstbode krijgt de schuld. Op bed, als hij niet in slaap kan komen vanwege het ontruste geweten, vertelt hij alles aan moeder. Als moeder met hem gesproken heeft en Wim heeft gebeden, kan hij rustig inslapen. Een wat onbeduidend verhaaltje, waarin een vertelling van Oom Frans uit zijn jeugd nog een te ruime plaats inneemt. De strekking: „God ziet alles, al zien het ook de menschen niet", is goed. Dat het verbergen van de waarheid en daardoor een ander de schuld geven, zonde is, moest beter uitkomen. De kleine rakkers zullen overigens in de gedachten wel van de gevallen taartjes meesmuilen. Voor de kleintjes wel aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

Carla

Moeders verjaardag, druk 4, 16 blz.
prijs 25 cent; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar;
Inhoud: Wims moeder is jarig. Met tante Suus heeft hij als verjaarscadeau een lampekap gekocht. Door Wims onvoorzichtigheid rolt een doos taartjes over de vloer en dan gaat hij gauw weg. Betje, het dienstmeisje, krijgt de schuld. 's Avonds bekent hij alles aan moeder. Strekking: God is overal en ziet alles.
Conclusie: Een aardig, vlot geschreven boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.