Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ina van Veen-van der Vlies

Moedertje Miep, druk 1, 250 blz.
gebonden; geïll.; meisjesboek leeftijd 14 jaar en ouder; meer geëigend voor beter gesitueerden. Strekking: We leven mee met de fam. Valckenier. Vader (bouwkundig ingenieur), moeder, vijf dochters en twee zoons. Enkele vacantieweken aan zee brengen vele belevenissen en ook thuis wordt heel wat beleefd, waardoor de eigenschappen en eigenaardigheden van elk kind aan 't licht komen en - hoe ze bestreden of ontwikkeld worden. Vooral Miep, moeders rechterhand, en vervangster als moeder voor gezondheid in Zwitserland is, houdt de aandacht gespannen.
Conclusie: Algemeen Christelijke "roman", m.i. meer opvoedkundig en als zodanig met zeer goede kwaliteiten. Het gave gezin, de saamhorigheid treden op de voorgrond. Op verkeerde milieu's wordt gewezen. De "sfeer" doet weldadig aan; op strijden tegen gebreken wordt gewezen; maar... tussen God en de ziel, ook van een opgroeiend kind, komt het m.i. wel wat gemakkelijk in orde.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

Moedertje Miep, druk 2, 190 blz.
prijs f 1,25; inslappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Miep heeft een hekel aan leren, ze tekent dolgraag, heeft daar gaven voor. In 't gezin is ze echt als oudste een zorgzaam meisje, dat haar zieke moeder tot steun is. Tenslotte behoeft ze na het mulo-examen niet meer naar school, maar mag ze moeder helpen en tekenles nemen! Strekking: 1. Zonder God is 't leven, hoe mooi ook, toch arm, 2. Schenkt liefde om u heen in 't gezinsleven. Dat bindt! 3. Liefde overwint. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Een aardig boekje, met spanning geschreven. Voor zondagsschooluitdeling minder geschikt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

Moedertje Miep, druk 2, 190 blz.
In Moedertje Miep, door Ina van Veen-Van der Vlies, dat herdrukt werd als vierde deel van de "Mei-Pockets", maken de lezeresjes kennis met een harmonisch christelijk gezin. Miep, de oudste, weet ondanks haar grote afkeer voor studeren, haar grote liefde voor tekenen en haar hulp in het drukke huishouden, toch haar mulo-diploma te behalen. Dit verhaal, waarin het licht van een daadwerkelijk geloof glanst, is eenvoudig en aantrekkelijk geschreven, en wordt ook katholieke meisjes graag aanbevolen. De verdere belevenissen van Miep en de andere gezinsleden worden verteld in: "De Valckeniertjes". (Zie nr. 5358) (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

Ina van Veen-van der Vlies

Moedertje Miep, druk 3, 175 blz.
Een aangrijpend meisjesboek, dat de lezeresjes vasthoudt, doch zijn kracht niet zoekt in het sentimentele. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Ina van Veen-van der Vlies

Moedertje Miep, druk 3, 175 blz.
prijs in slappe omslag f 1,50 (pocket); meisjesboek, leeftijd ± 12 jaar.
Inhoud: Miep is oudste dochter in groot gezin. Moeder niet sterk. Miep die op de ulo is met een goed rapport, hoewel ze moeite heeft met haar studie. Vader denkt nu dat Miep wel goed leren kan en wil haar naar de H.B.S. sturen. Miep wil zelf liever naar de tekenacademie. Als moeder een baby verwacht, moet ze rusten. De juf die komt helpen, valt niet erg in de smaak, zodat veel op Miep aankomt. Deze gaat later toch naar de tekenacademie. Strekking: zelfopofferende liefde.
Conclusie: Goed verhaal. Vlot verteld, met leuke trekjes. Een oprecht christelijk boek. Er heerst in dit gezin een zeer goede geest en de nieuwe baby (8ste) wordt met vreugde verwacht. Een mooi boekje voor zondagsschooluitdeling.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.