Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 1, 149 blz.
G. K. 0. 16 t. d. t. f 1.50. Gec. f 1.65. Mooi Dientje weet dat zij mooi is, houdt van mooi en vooral van mooie kleeren; is ijdel en egoïstisch. Zachte vermaningen van den zieken vader noch rake terechtwijzingen van tante werken iets uit; integendeel, zucht naar bevrediging harer ijdelheid brengt haar tot liegen en stelen. Zij maakte, na haar vaders dood wees geworden, heel veel door, ook heel veel ellende; tot zij eindelijk voor God zich vernedert en God vindt. Blind geworden vindt zij ten slotte een Christelijk gezin op Drente's heide, waar zij een plaats en positie krijgt en veel doen mag voor den Zondagsschoolarbeid. Nu is zij mooi Dientje geworden, maar dan mooi van binnen. Johanna Breevoort schreef eens: "Karakterzonde en levensleed". Dat is lang geleden. Maar sinds bleef ze zich hierin getrouw, dat ze dat verband tusschen zonde en leed zeer goed ziet. Ook dit boek zou zoo kunnen heeten. De bekeering van Dientje is zielkundig niet onaannemelijk. "Die de broeders lief heeft, is uit God geboren." Zij vordert evenwel zeer snel in geloof en heiligmaking: op blz. 120 draagt ze haar waarlijk zeer harde lot al zonder morren. Dat wil wat zeggen, als een oogenblik gerealiseerd wordt wat al leed en last zich op dit ééne hoofd opstapelt! De fout, van slappe opvoeding vergeeflijk voor te stellen en krachtig optreden tegen het kwaad "hard" te noemen, wordt óók hier weer gevonden. Wanneer komen wii van zoo'n averechtsche "paedagogie" in onze Christelijke boekjes toch eens af?! Jammer, dat dit boek moreel vluchtigheid in de afwerking verraadt. We noteerden zulk een lange lijst van onnauwkeurigheden in taal en stijl, waaronder zeer hinderlijke fouten, dat het te veel van onze ruimte zou vergen, dit alles af te drukken. Waarom toch naar het voorbeeld van Staring niet eigen werk vóór het ter perse zenden eens duchtig gerevideerd en gecorrigeerd? We kunnen overigens dit mooie. dikke boek vooral voor de oudste meisjes aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 2, 150 blz.
G.K.0. 16 t.d.t. 90 cent, gec. f 1.-., geb. f 1.50. Mooi Dientje weet dat zij mooi is; houdt van mooi en vooral van mooie kleeren; is ijdel en egoïstisch. Zachte vermaningen van den zieken vader noch rake terechtwijzigingen van tante werken iets uit; integendeel, zucht naar bevrediging van haar ijdelheid brengt haar tot liegen en stelen. Zij maakt, na haar vaders dood wees geworden, heel veel door, ook heel veel ellende; tot zij eindelijk voor God zich vernedert en God vindt. Blind geworden vindt zij ten slotte een Christelijk gezin op Drente's heide, waar zij een plaats en positie krijgt en veel doen mag voor den Zondagssehoolarbeid. Nu is zij mooi Dientje geworden, maar dan mooi van binnen. Johanna Breevoort schreef eens: "Karakterzonde en levensleed". Dat is lang geleden. Maar sinds bleef ze zich hierin getrouw, dat ze dat verband tusschen zonde en leed zeer goed ziet. Ook dit boek zou zoo kunnen heeten. De bekeering van Dientje is zielkundig niet onaannemelijk. "Die de broeders lief heeft, is uit God geboren". Zij vordert evenwel zeer snel in geloof en heiligmaking: op blz. 120 draagt ze haar waarlijk zeer harde lot al zonder morren. Dat wil wat zeggen, als een °ogenblik gerealiseerd wordt wat al leed en last zich op dit ééne hoofd opstapelt! De fout, van slappe opvoeding vergeeflijk voor te stellen en krachtig optreden tegen het kwaad “hard" te noemen, wordt óók hier weer gevonden. Wanneer komen wij van zoo'n averechtsche "paedagogie" in onze Christelijke boekjes toch eens af?! We kunnen overigens dit mooie, dikke boek vooral voor de oudste meisjes aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931

Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 3, 149 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 13 jaar; algemeene geschiedenis.
Korte inhoud: Dientje, het dochtertje van een dorpsschoolhoofd, is een mooi meisje met een leelijk karakter. In haar trotsche ijdelheid geeft ze om niemand dan om zich zelf. Ze maakt een schrikkelijke weg door. Haar moeder is dood, vader sterft aan de tering en Dientje komt in Rotterdam terecht. Haar zwakke oogen gaan steeds meer achteruit en tenslotte treffen we Dientje als blinde bedelares, zwervend op de Drentsche heide aan. In een eenvoudige boerenwoning wordt ze opgenomen en liefderijk verzorgd. God opent haar zieleoog. Ze wordt een getuige van den Heere Jezus Christus, Die naar haar omzag, toen zij naar Hem niet vraagde. Als Adriaan, het speelmakkertje uit haar jeugd, komt om haar te halen, weigert ze mee te gaan. Ze verkiest onder Gods volk te blijven verkeeren op de Drentsche heide. Algemeene op- of aanmerkingen: De schrijfster is volkomen geslaagd om een mooi, zij het ook een droefgeestig, echt Christelijk boek te schrijven voor onze meisjes. Ook de ouderen zullen het, niet zonder ontroering, gaarne lezen. Geef dit boek in handen van onze meisjes.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 3, 149 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen band). 15 t. d. t. 60 cent. Mooi Dientje weet dat zij mooi is; houdt van mooi en vooral van mooie kleeren; is ijdel en egoïstisch. Zachte vermaningen van den zieken vader noch rake terechtwijzingen van tante werken iets uit; integendeel, zucht naar bevrediging van haar ijdelheid brengt haar tot liegen en stelen. Zij maakt, na haar vaders dood wees geworden, heel veel door, ook heel veel ellende; tot zij eindelijk voor God zich vernedert en God vindt. Blind geworden ontmoet zij ten slotte een Christelijk gezin op Drente's heide, waar zij een plaats en positie krijgt en veel doen mag voor den Zondagsschoolarbeid. Nu is zij mooi Dientje geworden, maar dan mooi van binnen. Johanna Breevoort schreef eens: "Karakterzonde en levensleed". Dat is lang geleden. Maar sinds bleef ze zich hierin getrouw, dat ze dat verband tuschen zonde en leed zeer goed ziet. Ook dit boek zou zoo kunnen heeten. De bekeering van Dientje is zielkundig niet onaannemelijk. "Die de broeders lief heeft, is uit God geboren". Zij vordert evenwel zeer snel in geloof en heiligmaking: op blz. 120 draagt ze haar waarlijk zeer harde lot al zonder morren. Dat wil wat zeggen. als een oogenblik gerealiseerd wordt wat al leed en last zich op dit ééne hoofd opstapelt! We kunnen dit mooie, dikke boek vooral voor de oudste meisjes aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 3, 149 blz.
Reeds vroeger aanbevolen. Leeftijd 10-14 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1936
Johanna Breevoort

Mooi Dientje, druk 4, 116 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 11-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dientje, het eenigste dochtertje van het hoofd der school, is een knap meisje. Haar moeder is gestorven. Haar vader sterft ook. Uitwendig is Dientje mooi. Inwendig leelijk. Ze is trotsch. En pronkt met al het moois, dat zij heeft. Ze spot met gebreken van andere kinderen. Steelt zelfs om iets moois te kunnen koopen. Na den dood van haar vader komt ze bij den smid in huis. Maar ook hier kunnen zij, ondanks de godsdienstige opvoeding, die zij altijd genoten heeft, niets met haar beginnen. Ze gaat bij den smid weg. En komt in Rotterdam op een atelier. Hier worden haar oogen slechter vanwege het fijne werk, dat zij doen moet. Nu wordt het een weg van lijden en vernedering voor haar. Ze komt na lange zwerftochten in Drente bij een boer terecht. Dan is ze al heelemaal blind. Maar haar lijden en vernedering is haar tot een zegen geworden. Ze heeft tot God leeren roepen. Die haar verhoort. Die mildelijk geeft. En niet verwijt. De vrede Gods komt in haar hart. Nu is ze inwendig: mooi Dientje. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boeiend geschreven boekje heeft een zeer leerzame strekking. De zonde met haar ernstige gevolgen worden er treffend in geteekend. Maar ook de bewarende Hand des Meeren. Wel had van de bekeering meer gezegd kunnen worden. Daar wordt in de meeste Zondagsschoolboekjes nogal oppervlakkig over geschreven. Wanneer zal er eens een boekje verschijnen, waarin dit op kinderlijke wijze echt wordt beschreven, gelijk dit in Gods Woord ons geleerd wordt? In de meeste boekjes wordt het zoo maar even genoemd. Een goede strekking heeft dit boekje echter. Het is ook keurig uitgegeven, zooals we dit van Meinema gewend zijn.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.