Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.A. de Rover

Naar de zuivere rivier, druk 1, 87 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Gert, een zwakke jongen, wil geen schoolmeester worden, maar liever schipper. Zijn ouders en ook de bovenmeester vinden het eerste echter beter voor hem. De jongens schelden hem voor schoolfik. Maar dit laat Gert er niet bij zitten. Hij slaat er op. Met elkaar komen ze in het water terecht. Bij den bovenmeester in huis heeft hij een heel gesprek met diens dochtertje. Gert noodigt haar uit om in zijn boot een zeiltochtje te maken. Dit gebeurt. Maar wat een spannende middag. Door een windvlaag valt Lize in het water. Gert redt haar. Maar het heeft voor Gert ernstige gevolgen. Hij wordt ziek, ernstig ziek. Het wordt sterven. Gert is bereid. Hij gaat nu naar de "zuivere rivier", waarvan zijn vader uit de Openbaringen leest. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boek, dat boeiend geschreven is, met mooie stukken er in. Wat kost het Gert een strijd om zijn verlangen op te geven en te doen, wat zijn ouders het beste voor hem vinden. De kinderen zullen het graag lezen. Er zit een goede strekking in. Eén bezwaar hebben we. Er wordt zoo heel gemakkelijk over gesproken, alsof dit vanzelf spreekt, dat kinderen naar den hemel gaan. Maar voor kinderen geldt het even goed als voor ouderen, dat zij wedergeboren en bekeerd moeten worden. Dat zij door het geloof met Christus verzoening bij God hebben. Dit spreekt niet vanzelf. Dit is Gods grootste genadegave. Dat men ook in de kinderboeken hierop goed den nadruk leggel
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Naar de zuivere rivier, druk 2, 87 blz.
prijs I 1.50; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar; Strekking: Een verhaal van een zwakken jongen, die geen schoolmeester wil worden. Als hij toch gaat leeren, wordt hij door de jongens gescholden voor schoolfik. Bij een boottocht redt hij een meisje uit het water. Hij wordt ziek en sterft. Condusie: Een boeiend verhaal met goede stukken er in. De godsdienstige strekking kon veel beter. Gaarne wat meer nadruk gelegd op waarachtige bekeering ook voor kinderen. Het spreekt niet vanzelf dat kinderen naar den hemel gaan. De uitvoering is veel verbeterd.
Eindoordeel: aanbevolen. Meerdere boekjes worden door deze firma uitgegeven. Doch de recensie-boekjes kwamen te laat voor dit nummer.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Naar de zuivere rivier, druk 3, 72 blz.
Naar de "zuivere rivier", door P.A. de Rover, verscheen verdiend in derde druk. Gert Dekker, zoon van een parlevinker, wil schipper worden, maar vader kiest voor zijn zwakke zoon het ambt van schoolmeester. Toch wordt Gert geen onderwijzer, want nadat hij de dochter van de "bovenmeester" heeft gered, wordt hij ziek en gaat "naar de zuivere rivier bij God en bij Jezus". Een simpel gegeven dat uitgroeide tot een prachtig verhaal. Een sympathiek, opbouwend boek. (geb. f 1,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.