Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMax de Lange-Praamsma

Map doet ook mee, druk 1, 108 blz.
prijs f 1,35; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Op een huishoudschool wordt het voorstel gedaan om voor de Hongaarse vluchtelingen te gaan werken. Dit voorstel wordt door de meisjes aanvaard. Een tweetal leraressen regelt de werkgelegenheid en elk meisje krijgt een "mevrouw" toegewezen. Map treft het best, maar dan moet zij ruilen met een ander meisje. Hier is ze het in haar hart zo maar niet mee eens. Het blijkt nu, dat Map het slecht treft, want deze mevrouw wil op deze manier voor een koopje een werkster uitsparen. Wat een verdriet voor Map en wat een verzet wekt dit bij haar op. Ze krijgt ook minder geld dan de andere meisjes. Maar ze kan nog een middag bij een andere mevrouw gaan werken en dit maakt alles weer goed.
Conclusie: Uit dit boekje valt voor de kinderen naastenliefde te leren. Het is zo goed, dat we in onze jeugd er in geoefend worden voor een ander een offer te brengen. Voor Map is het niet gemakkelijk om gewillig te zijn, als het anders loopt dan wij ons hebben voorgesteld. Met tact weet Maps moeder leiding aan haar en aan heel het gezin te geven. Dit boekje zullen de meisjes graag lezen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Map doet ook mee, druk 1, 108 blz.
Voor grotere kinderen van elf tot zestien jaar. Voor de jongste meisjes uit deze groep hebben wij allereerst Map doet ook mee, door Max de Lange-Praamsma. Alle meisjes uit de eerste klassen van de christelijke huishoudschool kunnen op voorstel van de leraressen deelnemen aan een actie voor Hongarije, en ook Map is van de partij. Drie vrije middagen gaat ze voor geld werken bij een mevrouw. Eerst treft ze het slecht, later uitstekend. Uit eigen ervaring leert ze hoe er uitbuiters zijn, maar ook mensen met ware naastenliefde. De leraressen en haar moeder brengen Map tot het inzicht dat het bij Onze Lieve Heer allereerst gaat om de liefde, waarmee de goede daden gesteld worden. De financiƫle resultaten zijn niet de hoofdzaak. Ook katholieke meisjes zal dit plezierig vertelde boek goed doen. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.