Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Niek van den bovenmeester , druk 9, 116 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar; 9e druk; omvang le deeltje 116 bladz. met 33 ill., 2e deeltje 118 bladz. met 35 ill. v. W. Hardenberg; prijs f0.75 per deeltje ing.; groote uitgave f 2.25 geb. in één deel.
Korte inhoud: Niek Verschoof, het ondeugende zoontje van 't Hoofd der Chr. School, heeft een goed vriendje, Jan Hillebrand. Ze voeren samen heel wat kattekwaad uit. Niek komt door zijn speelschheid en onoplettendheid in school, in huis en op straat telkens in moeilijkheden, waarin hij ook z'n vriendje Jan betrekt. Deze volgzame kameraad bezwijkt telkens voor de verleiding. Door zijn vlijt komt Jan bij meester Holman in de eerste bank te zitten. Nieks afgunst brengt hem tot slechte dingen. Hij verknoeit Jans schrift om hem z'n beste plaatsje te doen verliezen. Het met steenen gooien bezorgt een dame een bloedenden arm; door 't varen in verboden water wordt 't vischtuig van den Baron beschadigd. De ziekte van een schoolmeisje verergert, omdat zij haar hondje opvangen. Nieks onnadenkendheid veroorzaakt brandwonden bij zijn zusje. Door al deze ervaringen geleerd, komt het berouw en gaat Niek zich beteren.
Beoordeeling: In dit gezond Christelijk jongensboek, dat ook meisjes wel mogen lezen, wordt geteekend de wederzijdsche invloed op vriendjes in hun eerste jeugd, den invloed van zijn vrome grootmoeder door de kracht Gods in 't gebed leert overwinnen. Het is een boek, dat niet zal nalaten een invloed ten goede uit te oefenen op de ontvankelijke jongensziel. Taal en stijl zijn, zooals we dat van dezen kinderschrijver mogen verwachten. Van harte aanbevolen. G. Dick

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
W.G. van de Hulst

Niek van de bovenmeester , druk 30, 104 blz.
gebonden, goede ill. van W. G. v. d. Hulst jr. Geschikt voor jongens van 9 tot 11 jaar. Prijs f 7,50.
Inhoud: Niek doet in zijn onbesuisheid veel dingen die verkeerd zijn. Als hij zijn kwaad voor God en de mensen belijdt, volgt er vergeving.
Conclusie: Veertig drukken van een jongensboek zegt nogal iets. Hier en daar komen we wat verouderde woorden tegen. Het is een goed christelijk boek dat we vol vertrouwen aan de kinderen kunnen uitdelen. Het geheel is goed verzorgd en de tekeningen zijn mooi. Het papier is wat grauw. Gebruik van het woord Heer. Dit eerste deel vormt wél een op zichzelf staand geheel.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1982

Open Boekbeoordeling.