Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA.G. Lameris-Bolt

Marientjes mooie zomer, druk 1, 109 blz.
prijs gecartonneerd f 1,35; meisjesboek.
Inhoud: Marientje gaat met haar moeder de vacantie doorbrengen op het eiland Vlieland. Wat is daar veel te zien. Ze beleven met elkaar heel wat. Ook verkeren zij door ongehoorzaamheid nog in gevaar.
Conclusie: In dit boekje vertelt de schrijfster allerlei gebeurtenissen. Soms zit er wat spanning in, maar over het algemeen gaat het nogal gewoontjes toe. Er wordt heel wat in verteld, maar een bepaald doel is in dit verhaal niet ingebracht. Het blijft godsdienstig ook nog al aan de oppervlakte. Bruikbaar is het echter wel.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Marientjes mooie zomer, druk 1, 109 blz.
Onze voorraad meisjesboeken is nog niet uitgeput. In Marientje's mooie zomer, door A.G. Lameris-Bolt maken we een vakantie op Vlieland mee. Marientje's vriendinnetje komt ook logeren, en samen doen ze spelletjes, zoeken de mooiste plekjes op, en organiseren uitstapjes. Die bevorderen wel de liefde tot de natuur en haar Schepper, maar bieden overigens weinig opwindends. Toch maken ze nog een gevaarlijk avontuur mee als twee jongens op een wad verrast worden door het opkomende water en niet meer terug kunnen. Marientje kan dan nog net op tijd iemand waarschuwen. Leesbaar. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 955-56

Open IDIL-Gids.

A.G. Lameris-Bolt

Marientjes mooie zomer, druk 3, 94 blz.
prijs gebonden f 2,25; meisjesboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: Marientje gaat met haar moeder met vakantie naar Vlieland. Zij ontmoet daar kinderen, die zij van een vorig jaar nog kent en beleeft met hen allerlei avonturen, waarbij vooral de redding van twee jongens van het Vliehors indruk maakt. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een goed geschreven boekje, godsdienstig verantwoord.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Marientjes mooie zomer, druk 4, 107 blz.
prijs gebonden f 2,90; meisjesboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: Marientje, een half weesje uit Groningen, brengt met haar moeder de vakantie door op Vlieland. Ze hoopt dat een Amsterdamse familie met kinderen (waar ze het vorig jaar zo fijn mee speelde) er ook zullen zijn. Ze zijn er niet, maar komen al gauw. Dan volgen fijne wandelingen in de natuur. Marientje kent de meeste van de vogels. Eén tochtje van de kinderen alleen dreigt slecht af te lopen: de jongens gaan naar een gestrand schip en worden slechts met moeite gered.
Conclusie: Een goed geschreven, boeiend verhaal. Goede gezinsverhouding; pedagogisch verantwoord; ongemerkt kweken van liefde tot de natuur. Daarom: jammer dat de godsdienstige inslag erg oppervlakkig is; temeer waar het verhaal gerede aanleiding geeft tot scherpere belijning. Daarom alleen:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.