Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronDieuwke Winsemius

Nienke, wat doe je voor een ander?, druk 1, 61 blz.
prijs f 1,35 gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Er wordt heel veel voor Nienke gedaan; ze krijgt wat haar hart begeert, maar het geeft haar geen voldoening. Als er op school verteld wordt van een meisje, dat rond het Kerstfeest veel voor anderen betekende, zoekt Nienke naar wegen om ook zoiets te mogen doen. Strekking: De strekking van het verhaal ligt in de titel; al wordt het antwoord in dit boekje tegelijk gegeven, het laat ons duidelijk meeleven in Nienkes strijd en oplossing ervan. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Al wordt duidelijk opgemerkt, dat het niet om de kerstboom gaan mag, er wordt toch zoveel - en eigenlijk onnodig - aandacht aan besteed, dat de kerstboom in feite in het centrum staat.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Dieuwke Winsemius

Nienke, wat doe je voor een ander?, druk 1, 61 blz.
Nienke, wat doe je voor een ander? door Dieuwke Winsemius. Een aardig verhaal in christelijke trant over een meisje dat met Kerstmis naar het voorbeeld van een verhaalfiguurtje, ook iets voor anderen wil doen. Ze pakt het verkeerd aan: zonder toestemming van wie dan ook, gaat ze op afgesproken adressen de kerstgave ophalen die dominee voor de zieken van de gemeente heeft gevraagd. Nienke krijgt een uitbrander van haar ouders, maar ze heeft intussen zoveel succes gehad met het ophalen van de geldsommen, dat menig lezeresje wel zal denken: 'Dat moest ik ook maar eens proberen.' En was dat nu nodig? (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

Dieuwke Winsemius

Nienke, wat doe je voor een ander?, druk 2, 60 blz.
prijs f 2,05, gebonden, geilustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Nienke mag meehelpen bij het klaarmaken van de kerstboom. Ze vindt dat wel leuk, maar ze zou zo graag wat voor anderen willen doen. Er komt een mooie gelegenheid, als de zakjes met giften voor de zieken moeten worden opgehaald. Stilletjes gaat ze naar de pastorie en krijgt toestemming. Haar moeder is erg ongerust, als ze tegen de avond thuiskomt en Nienke spoorloos verdwenen is. Met een auto wordt ze thuisgebracht en moeder bestraft haar, omdat ze niet eerlijk is geweest en stilletjes haar plannen heeft uitgevoerd.
Conclusie: Het gaat bij het kerstfeest niet alleen om jezelf, maar ook om anderen. Dat heeft Nienke goed begrepen. Maar ze heeft daarbij gelogen en dat kan toch nooit goed zijn. De boodschap van het kerstfeest komt maar matig door in dit boekje. Belangrijk is de hulp aan de naaste, maar 't belangrijkste is toch hoe ook de kinderen echt kerstfeest kunnen vieren.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.