Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronL. Vogel

Wim en Karel in het verzet, druk 1, 90 blz.
illustraties door Jaap Kramer, leeftijd vanaf ± 10 jaar. Prijs f 7,95 na 31/12 f 12,50. Een vervolg op "Wim en Karel in oorlogstijd".
Inhoud: Karel en zijn vriend Wim krijgen te maken met de landwachter Sjoerd Verbeek. Als ze hem schaduwen krijgen ze iets te horen waarvan ze enorm schrikken. Huiszoeking! De familie Valkhorst heeft onderduikers in huis. Wat zal er gebeuren? Wiltink woont naast het hoofdkwartier van de Duitsers en hij is precies op de hoogte van wat de Duitsers willen. Ook van de huiszoeking bij de familie Valkhorst. Zondagmorgen. Legerauto's. Huiszoeking! Wim kruipt in zijn bed. Misschien dat de Duitsers...? Als de soldaten weer verdwenen zijn, zoeken Verbeek en Zegers -twee landwachters - nog even verder. Verbeek valt en kneust zijn ribben. De bijeenkomsten van de ondergrondse gaan door. Wim en Karel worden ingezet. Ze zien Zegers bij het huis van Wiltink rondlopen. Wiltink wordt gewaarschuwd. Zegers blijkt behalve landverrader ook nog een dief te zijn. Maar daar steken de jongens een stokje voor. De geplande overval van het distributiekantoor in Rijndam is een geslaagde actie. Via de achterdeur worden de bonkaarten meegenomen. De Duitsers zijn woedend. Een tweede huiszoeking bij Valkhorst. Gelukkig zijn de Joden weg. Valkhorst wordt meegenomen voor verhoor, maar mag weer spoedig naar huis. De jongens zijn Verbeek nog een keer te slim af. De landwachter krijgt zijn lesje... hij kan lopen naar huis. Tenslotte gebeurt er iets waardoor de familie Valkhorst en de verzetsploeg in rep en roer komt. Bert, de zoon van Valkhorst en Wiltink zijn gevangen genomen. Hoe kunnen ze hen weer uit de gevangenis krijgen? Een plan wordt gemaakt. Met een legerwagen en gekleed in uniformen van de vijand weten de leden van de verzetsgroep de vrienden uit de gevangenis te krijgen. Een gevaarlijke operatie! Opmerkingen: Een klein foutje op blz. 9 "onopgemerkt door de Duitsers spionagewerk doet." Eveneens op blz. 82 "morgenoch(t)end".
Conclusie: Van harte aanbevolen. Een spannend boek, waarin ook een aantal komische fragmenten. We kijken uit naar het vervolg op dit boek. De oorlog is nog niet ten einde. Positief christelijk boek, waarin we horen dat we onze vijanden moeten liefhebben. Ook de zorgen worden voor de Heere neergelegd. G. W.A.J. Jansen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.