Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronNetty Kleingeld

Meisjespaviljoen, druk 1, 192 blz.
prijs f 2,75; gebonden; geïll.; meisjesboek. Strekking: Miep Karelse moet enige tijd naar een sanatorium. Zij ontmoet daar Jos van Kampen. Deze twee sluiten vriendschap. Hun avonturen en belevenissen worden boeiend beschreven. Gebruik van Heer en Kerstboom.
Conclusie: Een aardig verhaal voor meisjes van 7 - 14 jaar. Het godsdienstig element bevredigt ons niet. Het is zeer oppervlakkig. Voor onze Zondagsscholen niet geschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
Netty Kleingeld

Meisjespaviljoen, druk 2, 192 blz.
Van het boek Meisjespaviljoen, door Netty Kleingeld, verscheen een 2e druk. Miek Karelse moet enkele maanden worden opgenomen in een neutraal kindersanatorium annex school. Afkomstig uit een protestants gezin, vindt zij in die rustperiode innerlijke verdieping. Ze heeft een plaats gekregen naast de door langdurige ziekte wat gedeprimeerde Jos van Kampen. De meisjes sluiten vriendschap en Jos ondergaat op godsdienstig gebied uiteindelijk Miekes invloed. Het sanatoriumleven met zijn wisselende stemmingen is suggestief beschreven. De ernstige gebeurtenissen en de melancholie worden soms wat te sterk beklemtoond. Tussen de vele oppervlakkige lectuur, een boek dat tot nadenken brengt.(geb. f 4,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.