Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronK. Norel

O16, druk 1, 78 blz.
prijs f 0.80; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, te oud voor kindederen der Z.S.; Catalogusno. 30. Strekking: Joost Vermande komt bij de marine en maakt op een onderzeeër de oorlog tegen de Jappen mee. God bewaart hem wonderlijk in vele gevaren.
Conclusie: Prachtboek voor oudere jongens. Voldoet aan de hoogste eischen. Van gezond, positief Christelijke strekking. Een genot om te lezen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

O16, druk 2, 77 blz.
prijs f 0,85; gecartonneerd; geïll.; jongensboek; Strekking: Joost Verwande wil naar zee. Na eerst bij een kruidenier gewerkt te hebben, krijgt hij toestemming van zijn ouders. Hij komt bij de Marine en maakt de oorlog mee.
Conclusie: Boeiend verhaal. De godsdienstige strekking is goed. Voor de alleroudsten is het heel geschikt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

O16, druk 4, 77 blz.
prijs gebonden f 1,65; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Joost Vermande wil naar zee, maar eerst werkt hij bij een kruidenier. Dan geeft hij zich op voor de Marine en komt op Hare Majesteits Kruiser "De Ruyter". In Indië wordt hij overgeplaatst naar de onderzeeboot 0 16. In oorlogstijd gaat de 0 16 ten onder en alleen Joost wordt wonderlijk bewaard om in Malakka aan land te gaan. Terstond sluit hij zich weer aan bij de Marine voor de strijd tegen de Jappen.
Conclusie: Het is zonder meer een goed boek, dat de zorg van de ouders voor hun zoon op juiste wijze tekent. Ze geven hem ook iets goeds mee en Joost heeft de waarde ervan ondervonden. Het Woord Gods is een richtsnoer voor geloof en leven. Beschamend is ook de zorg, die vreemdelingen Joost bewijzen.
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

O16, druk 5, 73 blz.
prijs gebonden f 4,35; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Joost Vermande wil graag naar de marine. Als matroos gaat hij naar de Oost en maakt de oorlog met Japan mee. Zijn schip vergaat en zwemmend komt hij aan land. Na een moeilijke tocht komt hij terug in Soerabaja.
Conclusie: Inhoudelijk niet geschikt voor kinderen van de Z.S. Het is hier en daar wel wat ruig. Levenssfeer is positief.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

O16, druk 6, 73 blz.
leeftijd 10-12 jaar. Jongensboek. Prijs f 5,80.
Inhoud: Joost Vermande is tijdens de vakantie erg onder de indruk gekomen van de marine. Sindsdien heeft hij maar één ideaal: naar zee! Hij werkt eerst als kruideniersknechtje, tot hij de leeftijd heeft om aan te monsteren. De opleiding is zwaar en zeeziek te zijn is ook niet prettiig, maar het duurt niet lang of hij is een volleerd matroos. Zijn eerste grote tocht is naar Indië. Als hij daar is breekt de oorlog uit. Hij komt op de onderzeeër 016 terecht. Ze maken jacht op Jappen. Totdat ze zelf geraakt worden. Zwemmend tracht een aantal van de bemanning de kust te bereiken.
Conclusie: Een goed geschreven, spannend, levensecht verhaal. Positieve sfeer.
Eindoordeel: warm aanbevolen. T. Lam
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.